19 Haziran 2015 Cuma

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Eğer gece rahat uyuyamadığınızı düşünüyor iseniz, sabahları yorgun bir şekilde uyanıyorsanız ve herkes horlamanızdan şikayet ediyor ise belki de sizin sorununuzun çok ba­sit bir çözümü bulunur­.

Uyku Apnesi’nin çok sinsi bir huzursuz­luk olduğuna dikkat çeken  Ortodontist Dr­. Aylin Sezen  Yalçın hastalığın belirtileri­ni ve tedavi yöntemleri­ni anlattı:

Ortodontist Doktor Aylin Sezen  Yalçın, Uyku Apnesi­nin uyku esnasın­da nefes almanın duraksama­sı ile karakterize olan; ciddi ve sık görülmekte olan bir uyku bozukluğu türü olduğunu belirterek "Çoğu zaman horlamayla beraber görülür fakat her horlayan kişide uyku apnesi vardır denilemez" dedi­. Uyku Apnesi’nin genel olarak erkekleri etkilediği­ni ve her yaşta görülmek­te olabildiği­ni belirten  Yalçın, " Fakat, 40 yaşın üstün­de iseniz, kilonuz fazla ise bademcikleriniz büyük, diliniz büyük ama çeneleriniz küçük ise, ailenizde de uyku apnesi varsa, burun yollarında, allerji, septum eğriliğine bağlı tıkanshy;ma varsa; daha fazla risk altındasınız demektir" biçimin­de konuştu­.

Uyku apnesi iki farklı şekil­de görülür;
Yalçın, Uyku Apnesi’nin iki farklı şekil­de görüldüğünü belirterek şöyle devam etti: "Tıkanıklığa bağlı bir şekil­de meydana gelen  apnede, boğazın gerisinde yumuşak dokuda daralma olmakta­dır­­.  Obezite(aşırı tombul olma durumu) problemin artışı­na sebep olmakta­dır­­.  Başka bir tipi, merkezi uyku apnesi olarak isimlendirilir­­. Solunum yolu tıkalı olmaz­. Beyin solunum yapan kaslara doğru iletiyi verememektedir­­. Bu tür apne, kalp hastalıkları, beyin tümörü gibi ciddi hastalıklar­da görülmekte­dir­­ ve ciddi bir sorundur.

Tedavi edilmezse ne olur ?

Ortodontist Dr Aylin Sezen  Yalçın Uyku Apnesi’nin tedavi edilmezse ne olacağını ise şöyle aktardı: "Yüksek tansiyona sebep ola­bilir­­. Kalp yetmezliği, kalp krizi­ni tetikleyebilir, felç, şeker hastalığı, depresyon, ADHD (hiperaktivite) belirtilerinde artış­." gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Yalçın Uyku Apnesi olan insanların nelere dikkat etmeleri gerektiği­ni şöyle sıraladı:
"Uyku esnasındaki pozisyonumuzu düzeltmekten  başlaya­biliriz­. Uyku apnesi olan kişilerin, sırtüstü ve dümdüz şekil­de yatmamaya özen  göstermeleri gerekmekte­dir­­. Uyku esnasın­da devamlı pozitif hava yardımı sağlayan aygıtlar­dan kullanmak (CPAP), Ağız içerisi­ne yerleştirilen  apareyler aracılığıyla, solunum yollarındaki sıkışma engellenebiliyor­. Bu aygıtlar aracılığıy­la alt çene önde konumlandırılıyor­. Yapılan çalışmalar orta şiddetteki apnenin, ağız içerisi­ne yerleştirilen  bu tür aygıtlarla düzeldiği­ni gösterir­­. Ameliyat­. Başka metod­lar işe yaramadığın­da başvurula­bilir­­."

İlgili aramalar: uyku apnesi nasıl anlaşılır, uyku apnesinin belirtileri nelerdir, uyku apnesi neden olur, uyku apnesine yol açan faktörler nelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte