15 Eylül 2014 Pazartesi

Galaktore (Göğüsten Süt Gelmesi) Nedir?

GALAKTORE (GÖĞÜSLERDEN SÜT YA DA SIVI GELMESİ) NEDİR?

Galaktore, uygunsuz (gebelik ya da bebek bulunmadığı bir durumda) devam eden  ve bazen  fazlaca miktar­da memeden  sütlü sıvı gelmesidir­­. Genellikle beyaz ya da renksizdir­­. Ancak bazen  sarı ya da yeşil ola­bilir­­. Meme salgısını ortaya çıkartmak amacıyla alt taraftan meme başına doğru memeye bütün kadranlar­da baskı uygulanır­­. Galaktore her iki memede ya da bir tanesinde ola­bilir­­. Özellikle tek memeden  oluyor ise bir meme rahatsızlığı araştırılmalıdır­­. Meme bezi­ni uyaran prolaktin hormonunun yükselişe geçme­si (hiperprolaktinemi) galaktore’nin temel nedeni­ni teşkil eder­. Prolaktin hormonu hipofiz bezinden  salgılanır­­. Dopamin hormonu prolakti­ni azaltan hormon olarak bili­nir­­.

Galaktore oluşumuna neden  olan faktörler:
- Prolaktin hormonun (süt hormonu) artması: Hipofiz bezi tarafın­dan salgınan prolakti­nin bir tümör (adenom) tarafın­dan çok salgılanışı­.
- İlaçlar: Vücuttaki dopamin adlı madde prolaktin salgısını azaltır­­. Bun­dan dolayı dopamin salgısını azaltan ilaçlar prolaktin salgısı­nın artmasına neden  olur­. Örnek verecek olursak trisiklik antideprasanlar, diazepamlar, opioidler­.
- Hipotiroidizm (Troid bezi­nin az çalışması): Trioid bezi­nin az çalışma­sı neticesin­de troid bezi­ni uyaran TRH adlı hormon artar­. Bu hormon attığı zaman prolaktin salgılayan hücreleri uyarıp prolakti­nin artmasına neden  olur­.
- Stres
- Uzun süre yoğun biçimde emzirme
- Östrojen  salgısı­nın artması: Doğum Kontrol Hapları
- Akciğer, böbrek tümörleri ender sebeplerdendir­­.

Galaktore gelişen  hastalar­da adet görememeyle beraber yumurtlamada azalış görüle­bilir­­. Bu hastalar­da prolaktin seviyesi­ni azaltan ilaçların verilme­si ile adet çağı düzene girer­. Hafif derecede kıllanma prolaktin yüksekliğine eşlik edebilir­­. Prolaktin seviyesi yüksek olan kadınlar­da kandaki kan şekeri­ni düzenleyen  insülün hormonunun artmış olduğu saptanmıştır­­.

Eğer galaktore 6 ay - 1 sene gibi bir süredir mevcutsa ve hastada adet bozukluğu, kısırlık ya da kıllanma araştırılırken  fark edilmiş ise mutlak suretle bir hipofiz tümörü olasılığı araştırılmalıdır­­.

Prolaktin yüksekliği­ni sapta­mak amacıyla kan­da bazal prolaktin değeri ölçülmelidir­­. Prolaktin değeri 100 pg/ml üzerine çıkan hastalar­da hipofiz bezi MR ile görüntülenmelidir­­.

Tedavi:
Galaktore’nin tedavisinde kullanılan temel ilaçlar “dopamin agonisti” denilen  kan­da dopamin benzeri etkinlik gösteren  ilaçlardır­­.

Hipofiz bezinde adenom (tümör) saptanan hastalar çok yakın­dan takip edilmelidir­­. Hipofiz bezindeki tümör küçükse (mikroadenom) genel olarak ilaç tedavisi (dopamin agonisti) yeterliyken  büyük tümörlerde (makroadenom) cerrahi tedavi bazen  gerekebilmektedir­­. (Transsifenoidal mikro cerrahi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte