7 Eylül 2014 Pazar

Rahim İçi Yapışıklığı (Asherman Sendromu)

Rahim İçi Yapışıklığı (Asherman Sendromu)

Kürtaj, ameliyat ya da enfeksiyon gibi nedenlerle oluşacak travma sonucu rahim içinde yapışıklıklar oluşmasına intrauterin sineşi ya da asherman sendromu denir­­. Hafif derecede yapışıklıklar rahimin yalnızca ön ve arka duvarı arasın­da bir ya da bir kaç yapışmış band biçimin­de ola­bilir, ileri derecede bir yapışıklık halinde rahimin bütün duvarları tamamen  birbirlerine yapışmış ve kapanmış hal­de ola­bilir ve bu durumda hasta hiç adet göremez­. Hafif yapışıklıklar­da hasta adet görmeye devam edebilir ya da adet kanamaları azalmış ola­bilir­­.

Yapışıklıklar tekrar eden düşüklere sebep ola­bilir, gebe kalmada zorluk yarata­bilir­­.

Rahim içi yapışkanlığa sebep olabilen  durumlar: Kürtaj (özellikel çok sayıda tekrar eden kürtajlar), rahim içerisine yapılan herhangi bir girişim ya da ameliyat (myomektomi), tüberküloz (verem) ve bir­takım başka şiddetli enfeksiyon hastalıkları yapışıklıklara neden  ola­bilir­­.

Tanı:
Tanı için ultrasonografi (özelikle rahim içrisine su verilerek yapılan ultrasonografi, sis), histerosalpingografi (rahim içerisine ilaç verilerek film çekilmesi) ya da historoskopi (rahim içrisine kamera ile bakılması) yöntemlerinden  faydalanılır­­.

Tedavi:
Tedavi için en  fazla histeroskopi ile rahim içerisindeki yapışıklıkların kesilme­si yöntemi kullanılır­­. Ameliyattan sonra tekrar yapışmayı engellemek amacı ile bazen  ilaçlar ya da rahim içerisine spiral takılma­sı uygulanır­­. Ameliyat genel olarak kısa sürer ve hasta kısa bir zaman­da taburcu olur fakat özellikle ileri derecede yapışıklık halinde ameliyat esnasın­da yapışıklıklar açılmaya çalışılırken  çok ender olarakrahim duvarı­nın delinme­si rizikosu vardır­­. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte