25 Nisan 2015 Cumartesi

Çok Su İçerek Zayıflanır Mı?

Çok Su İçerek Zayıflanır Mı?

Sağlıklı Beslenme Uzmanlarımızdan Diyetisyen  Canan Aksoy, günlük su gereksinimi­nin genel­de alınan kaloriye göre belirlendiği­ni ve sağlıklı bir hayat için günlük en  az 1,8 ila 2 litre su tüketmek gerektiği­ni anlatıyor­.

Oksijen­den  sonra canlıların en  mü­him yaşam maddesi olan suyun önemi sıcak havalar­da daha da artıyor­. Öyle ki yemek yemeden  haftalarca hayat­ta kalabilen  insanoğlu, susuzluğa sadece birkaç gün dayanabiliyor­.

Ülkemizde su arıtma aygıtları pazarı­nın öncülerin­den  Waternet de Sağlıklı Yaşam Uzmanı olarak görev yapan Diyetisyen  Canan Aksoy, bilhassa yaz ayların­da vücut­ta tutulma­sı lazım olan su oranı­nın çok mü­him olduğunu belirterek, "Günlük su ihtiya­cı alınan kaloriye göre belirlenmeli­. Ortalama bir yetişki­nin günde 1800 ila 2200 kalori aldığını düşünürsek, bu durumda içilişi lazım olan su miktarı 1,8 ila 2 litre arasın­da değişiyor­. Örnek verecek olursak her gün aldığımız ortalama olarak kalori hari­cinde üç dilim de çikolata pasta yersek, 1 dilim pastanın yaklaşık olarak 500 kalori olduğu düşünüldüğü zaman ekstra 1,5 litre daha su içmeniz gerekiyor" dedi­.

Vücut ağırlığı­nın yüzde %55 ila %75’i su olan yetişkin bir birey, bunun yüzde %10’nu kaybetme­si halinde şiddetli halsizlik ve sıcak çarpmasına gibi bir sonuçla karşılaşırken, yüzde %20 kayıpta yaşamı tehlikeye giriyor­. Bun­dan dolayı yeteri miktar­da ve güvenilir su tüketmek, sağlığımızı korumak amacıyla çok büyük ehemmiyet taşıyor­. Diyetisyen  Canan Aksoy, "Yazın çok daha fazla artan sıcaklıkla beraber vücudumuzdaki su yitimi da artmakta­dır­­.  Yediklerimize, hareketlerimize bu dönemler­de daha çok dikkat etmemiz gerekir­­. Su tüketimine de özel olarak dikkat etmemiz gerekir­­. Normal tüketimin hari­cinde, günlük aldığımız kaloriyi de hesaba katmamız gerekiyor" diye konuştu­.

Bilhassa sıcak havalar­da vücuttan %2* ila % 5 oranın­da su kaybı­nın ağız kuruluğu, deri­nin kızarması, yorgunluk, baş ağrısı ve fiziksel performansta düşüklüğe neden  olacağını hatırlatan Aksoy, su içmek amacı ile bu belirtilerin ortaya çıkı­şını beklemeden, hat­ta susama hissi­ni beklemeden  su içmenin sağlığın korunma­sı yönün­den  gerekli olduğunu vurguladı­.

Ne kadar kalori alıyorsak bunu o kadar su ile karşılamalıyız

Diyetisyen  Canan Aksoy, günde 1500 kalori alan biri­nin o gün ­içinde 1­.5* 2 litre su tüketmesi­nin önemine dikkat çekerek, terleyen  kişilerin, spor ya da egzersiz yapanların, rutubetli yerler­de yaşayanların ya da çalışanların ise su ihtiyaçları­nın artacağını hatırlatarak şunları söyledi: "Yeterli miktar­da su tüketimi­nin en  iyi göstergelerin­den  biri idrar rengi ve miktarıdır­­.  Az miktar­da ve koyu renk idrar yetersiz su alımını göstermekte­dir­­. Günde 7 ila 8 kere idrara çıkmak ve idrar rengi­nin berrak ya da soluk sarı renkte olma­sı ise, gerekli miktar­da suyun alındığı­nın işaretidir­­."

Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen  Canan Aksoy, suyun vücut­ta pek çok yaşam­sal fonksiyonun yerine getirilmesinde mü­him fonksiyon gördüğünü belirterek suyun faydalarını şöyle sıraladı:

* Dolaşım sistemi­nin baş aktörü ( Besin maddeleri­nin hücrelere taşınmasını, atık maddelerin vücuttan atılmasına imkan vermekte­dir­­.)

* Hormonal dengenin katalizörü (Hormon, enzim ve kan hücreleri­nin taşınmasına destek olmakta­dır­­.  Kan hacmi­nin oluşturulmasını sağlar)

* Duyu organları­nın hayat kaynağı (Göz, ağız ve burun yapısı­nın rutubetli olmasına imkan vermekte­dir­­.)

* İskelet sistemi­nin yapı taşı (Eklemler için, karın boşluğunun kayganlaşmasını yarayan sıvıların yapısına girer­. Organlar için tampon görevi­ni görür ve vücut yapıları­nın korunmasına yardımcı olur)

* Hipotalamus dengeleyicisi (Vücut ısısını korur­.)

* Hücre sistemi­nin koruyucusu (Hücrelerin tamamiyeti­nin korunmasına imkan veren  hücre zarı­nın yapısını teşkil eder­.)

İlgili aramalar: çok su içerek zayıflanır mı, çok su içmek zayıflatır mı, su içerek zayıflanır mı, su içerek zayıflamak mümkün mü, suyla kilo verilir mi, çok su tüketerek kilo vermek mümkün mü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte