25 Nisan 2015 Cumartesi

Menopoz Döneminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Menopoz Döneminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Menopoz süreci boyunca yaşanmakta olan psikolojik ve fiziksel sorunlar ortalama olarak bir sene süresince devam etmektedir­­. Lakin kadınların yüzde 20’sinde bu durum 5 seneye kadar uzayabiliyor­. İnsan hayatı için çok da kısa olmayan bu süreçte yaşanmakta olan problemleri azaltmak ve hayat kalitesi­ni artırmak, alınacak bazı tedbirlerle olanak­lı­. Lakin öncelikli olarak yaşam stili­ni ve alışkanlıklarını değiştirmek gerekmekte­dir­­.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr­. Aslıhan Sarıkoç, 7 öneride menopoz süreci­ni daha ba­sit geçirmenin ipuçlarını bizlere veriyor­.

Menopozda Hayat Kalitesi­ni Artıran Öneriler

1* Sigaradan ve alkolden uzak durun: Menopoz sürecindeki kadınlar­da azalan östrojen  hormonun etkisi ile kalp ve damar hastalıkları daha sık görülmekte­. Bun­dan dolayı eğer kullanıyor iseniz bu süreçte alkol ve sigaradan uzak duru­nuz­. Aldığınız bu ted­bir kalp ve damar hastalıkları riskinizi azaltacaktır­­.

2* Beslenmenize özen  gösterin: Beslenme düzeninizde sebze ve meyvelere bolca yer verin­. Bununla birlik­te çay kahve tüketimi­ni azaltarak bolca su için­. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek bedenini­zin çok daha dinamik olmasını sağlıyor­. Bununla birlik­te bol su tüketmeniz de vücudunuzdaki ödemleri atmanıza yardımcı olmakta­dır­­.

3* Acılı ve baharatlı yiyeceklerden  sakının: Baharatlı ve acı biberli besinler sıcak basmaları terlemeleri artıracaktır­­. Bununla birlik­te yemekler sıcak tüketilmemeli, çünkü sıcak yemek ve içecekler­de terlemeyi ve sıcak basmaları tetikleyecektir­­.

4* Günde yarım saat kadar spor yapın: Her gün en  az yarım saat egzersiz yapın­. Yürüyüş veya yoga gibi aktivitelerin menopoz süreci boyunca sıcak basmalarına karşı olumlu yönde tesirleri bulunmakta­dır­­.  Bununla birlik­te kemik erime­si riski­ni de azaltıyor­.

5* Sofranızda soya ürünlerine ve kuru baklagillere yer verin: Besinler­de mevcut olan bir­takım maddeler östrojenik özellikleriyle menopozda görülmekte olan ateş basması, terleme, uykusuzluk, sinirlilik ve depresyon gibi şikayetleri hafifletiyor ve giderilmesine yardımcı olmakta­dır­­.  Soya ürünleriyle kuru fasulye, mercimek veya bezelye gibi kurubaklagiller içerdikleri izoflovanlar yardımıy­la menopoz süreci boyunca yaşana sıkıntıların azalmasını sağlıyor­.

6* Hobi Edinin: Konsantrasyon bozuklukları, dikkatsizlik, motivasyon eksiklikleri yanı sıra bilinç ve uyku bozukluğu gibi psikolojik problemleri rahatlatmak amacıyla kadınlara en az bir hobi edinmek tavsiye ediliyor­. Örnek verecek olursak yoga, kişisel gelişim, meditasyon, el işleri, resim gibi türlü sanatsal ve eğitimsel aktiviteler­.

7* Mutlak suretle bu dönemde doktor gözetiminde olun: Menopoz sürecine girdiğinizde düzenli şekil­de gittiğiniz bir doktorunuz olsun­. Şikayetleriniz çok şiddetli olur ve yaşam tarzı değişiklikleri de yetersiz kalırsa doktor denetimi altın­da ilaç tedavisine başlanabiliyor­. Menopoz belirtileri östrojen  ve progesteron azalışı­na bağlı bir şekil­de ortaya çıktığı için, tedavide bu hormonlar ilaç niyetiyle takviye ediliyor­. Yalnız hormon ilaçları kullanılışı her hastada olanaklı olmayabiliyor­. Bu haller­de da bitkisel kaynaklı ilaçlar öneriliyor­.

İlgili aramalar: menopozda nelere dikkat etmek gerekir, menopoza girdiğinde ne yapmalı, menopoz dönemini rahat atlatmak için ne yapmalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte