6 Mayıs 2015 Çarşamba

Gebelik Şekeri

Gebelik Şekeri (Gestasyonel Diyabet)
Diyabetik gebelikler, annenin sağlığı ve bebeğin sağlığı yönünden tehlikeli komplikasyonlara neden olabilen vakalardır.

Diyabetik bir hamilelikte bir çok maternal ve fetal sorun meydana gele­bilir­­. Bunlar sırasıyla;

1- Anne ölümleri: Çok nadirdir ve gebeliklerinde takip edilişi ve dolayısıyla tedavisi yapılmayan gebelerde, genel olarak beyin kanaması, preeklampsi ya da şeker koma­sı nedeniyledir­­.

2- İntrauterin fetal ölüm (rahim içi bebek ölümü) : Uzun süreli diyabeti olan ve göz, böbrek gibi organlar­da diyabete bağlı damarsal hasar meydana gelmiş diyabetli gebeler­de bu risk yüksektir­­.

3- Düşük (Abortus): İlk trimesterde(1­.,2­. ve 3­. aylar) kan şekeri denetimi kötü olan anneler­de ya da diyabete bağlı damarsal farklılıklar oluşmuş hamilelikler­de düşük yapma sıklığı artmakta­dır­­.

4- Polihidramnios çocuğun içinde bulunmuş olduğu amniyon sıvısı­nın (rahim içi sıvı) fazla olmasıdır ve diyabetli gebeler­de %20 oranın­da görülmekte­dir­­. Polihidramniyos var ­ise bebek ölümü rizikosu artmakta­dır­­.  (erken  doğum), doğum­sal anomali rizikosu art­ma göstermiştir­­.

5- Preeklampsi: Gebelikte tansiyon yüksekliği ile seyreden  ciddi bir hastalıktır ve diyabetik gebeler­de daha yüksek miktar­da görülmekte­dir­­.

6- Ablasyo Plasenta (plasentanın rahimden  erken  ayrılması) görülme ora­nı artmakta­dır­­.

7- Doğumsal anormallikler (Bilhassa kalp anomalileri, kısa bağırsak sendromu) döllenme den  evvel ve bunu izleyen  3* 6 hafta süresince kan şekeri denetimi iyi olmazsa doğum­sal anomali sıklığı 3 kat artmakta­dır­­.

8- Yenidoğan ölümü: Risk normalin 3 katı fazladır­­.  Bilhassa hyalen  membran hastalığı (RDS=Respiratuar Distres Sendromu) sebebiy­le ölüm fazladır­­.

9- Ölü doğum sıklığın­da art­ma olmakta­dır­­.  Nedeni plasentaya anne tarafı ile kafi kan getirilememesidir­­.

10- Lohusalıkta sütün kesilişi daha sık görülmekte­dir­­.

11- Annede idrar yolu enfeksiyonları (nefropati, piyelonefrit)

12- Kandidiazis: Pamukçuk da denilen mantar enfeksiyonları sık görülmekte­dir­­.

Yeni doğan­da sık görülmekte olan hastalıklar:

a)RDS (respiratuar distres sendrom): Surfaktan yapımı­nın bebekteki aşırı insülin düzeyin­den  etkilenme­si nedeniyle, solunum sistemi­nin işlevsel gelişimi menfi şekil­de etkilenir­­.(yeni tabiatın solunum sıkıntısı)

b) Makrozomi: 4000 gram ağırlığın üstün­de bebek doğumu fazladır­­.  Buna bağlı olarak doğum komplikasyonların­da art­ma görülür (ağrı zaafı, bebek duruş/geliş anomalileri gibi)­.

c) Yenidoğan hipoglisemisi (Kan şekerinde düşüklük)

d) Hiperbilirubinemi (Uzamış yenidoğan sarılığı)

e) Hipokalsemi (Kanda kalsiyum düşüklüğü)

Gebelik Şekerinin Anlaşılması

Gebelik şekeri, gebeliğin en  fazla görülmekte olan komplikasyonlarındandır (istenmeyen  etki)­. Genel­de gebeliğin ikinci yarısın­da görülmekte­dir­­. Gebelikte, vücut­ta yüksek oranlar­da yapılmakta olan hormonların, insülin hormonunun işlevi­ni bozduğun­dan ortaya çıktığı düşünülür­.

Bazı kadınlar, gebelik şekerine adaydırlar:

30 yaş üstündeki gebeler,
fazla kilolu gebeler,
ailesinde şeker hastalığı bulunanlar,
daha öncesinde de iri bebek doğuranlar ya da
daha önceden ölü doğum yapanlar

Bunlar riskli grubu teşkil etmektedir­.

Amerikan Diyabet derneği, bütün gebelerde, gebeliğin 24 ila 28­. haftaları içerisinde Gestasyonel Diyabet tarama testi yapılmasını tavsiye etmekteshy;dir­­. Test, 50 gr­. glükoz (bir çe­şit şeker) içeren  bir sıvı­nın alınmasın­dan 1 saat sonra kan şeker seviyesi­nin ölçülmesin­den  ibarettir­­. Eğer kan şekeri yüksek çıkarsa, glukoz tolerans testi denilen, 100 gram­. glükozun içilmesin­den  başlayıp 1, 2 ve 3 saat sonra kan şeker miktarı­nın ölçüldüğü test yapılmakta­dır­­.  Eğer bir gebeye gestasyonel diyabet tanısı konulursa, birçoğu kez (%85) diyet kafi olur­. Yalnız­ca %15 kadar olguda insülin kullanılması gerekir­­. İnsülin kullanacak gebeler günlük olarak evde kolayca kullanabilecekleri aletler ile kan şekerleri­ni ve idrarlarındaki şeker miktarlarını ölçerler­. Doktorları­nın önerilerine göre sonr­dan insülinleri­ni uygularlar­.

İlgili aramalar: gebelik şekeri nedir, gebelik şekeri neden çıkar, gebeli şekeri nasıl olur, gebelik şekeri kimlerde görülür, gebelik şekeri tehlikeli midir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte