31 Ağustos 2013 Cumartesi

Hamileler Lazer Epilasyon Yaptırabilir Mi?

Hamileler Lazer Epilasyon Yaptırabilir Mi?

Günümüz teknolojik gelişmeleri sektöründe hızla uygulamaya geçen lazer epilasyon hizmetleri çerçevesinde 1997 yılından itibaren FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından güvenirliği ispatlanmış bir çalışma olarak tüy, kıl ve batın kılların tedavisinde kullanım göstermektedir. Lazer epilasyon, bugün bilinen en etkili tüy tedavisinde tercihlerde dünya genelinde ilk sırada bulunmaktadır. Lazer epilasyon istenmeyen tüylerle mücadelede oldukça başarılı sonuçlar alınmasında önemli bir faktör konumundadır.

Lazer epilasyon, sedef ve benzeri cilt hastalığı olanlara uygulanmamaktadır. Bununla beraber sara nöbeti geçirenler, kalp pili kullananlar ve süt verme döneminde bulunan annelerin göğüs bölgesine uygulanmaz. Lazer epilasyon on iki yaşından büyük kadın ya da erkek farkı gözetilmeksizin herkese uygulanabilen bir yöntemdir.

Lazer epilasyon vücudun tüm bölgelerine uygulama sağlamakta, yalnız göz kapağı çevresinde çalışma yapılmamaktadır. Bugün en çok; yüz bölgesinde, omuz, sırt, göbek, bacak, kol, göğüs, bel, kalça, el ve ayaklarda kullanılan uygulama olan lazer epilasyon kalıcı veya uzun dönem etkisi ile istenilen sonuçların elde edilmesinde etkin bir konum sergilemektedir.

İstenmeyen tüyler, özellikle yüz bölgesinde varlığını sürdüren tüyler günümüz kadınlarının sorunlarından başlıca olanları arasındadır. Gebelik döneminde lazer epilasyon kullanılması anne adaylarında endişeye neden olabilmektedir. Bu nedenle soru işaretleri oluşmakta ve cevaplar aramaktadırlar.

Lazer epilasyon tedavisi yaptırmak isteyen gebe anneler için gebeliğin ilk üç aylık döneminde kesinlikle uygulama yapılmamaktadır. Gebelik hormonlarının etkisi ile tüylenmeden rahatsızlık duyan anneler epilasyon çalışmasını doğumdan sonraya erteleyebilirler. Yine de belirtmekte fayda var lazer gibi modern epilasyon yönteminin bebeğe zararı dokunmamaktadır.

Lazer ışık enerjisi kullanılarak gerçekleşen bir teknik ve dolayısıyla X ışınlarından farklıdır. Lazerin herhangi bir doku içinde ilerlemesi söz konusu değildir, lazerin etki alanı yalnızca birkaç milimetre ile sınırlı olmaktadır. Bu sebeple anne karnındaki bebeğe ulaşması veya zarar vermesi mümkün değildir.

Lazer epilasyon herhangi bir enfeksiyonu tetiklemediği gibi, kullanım olarak epilasyon yöntemleri arasında en az ağrı ile tedaviyi sağlayan uygulama olmaktadır. Lazer epilasyon tedavisi gören kişilerde bu ağrılara alışkanlık kazanılmakta ve kolay bir uyum sağlanmaktadır.

İlgili aramalar: hamileler lazer epilasyon yaptırabilir mi? hamilelikte lazer yapılır mı? hamilelikte lazer epilasyonun zararları nelerdir? gebelikte lazer epilasyon yapılırmı?

Karaciğer Büyümesi Neden Olur?

Karaciğer Büyümesi Neden Olur?

Karaciğer organı normal boyut olarak 12 santimetredir, bu boyuttan büyük olan karaciğer hepatomegali yani karaciğer büyümesi olarak adlandırılır. Karaciğer büyümesinin başlıca nedenleri; sıtma, siroz, tüberküloz, primer, sağ kalp yetersizliği, metastatik yani başka organlardan sıçrayan kanser olmaktadır. Bilinen en yaygın karaciğer büyümesi ise alkol tüketimi ve aşırı kilo sonucu yağ birikiminden kaynaklanan karaciğerin yağlanmasıdır. Karaciğer karnın sağ bölgesinde bulunmasından dolayı değişik derecelerde ağrılara da neden olmaktadır. Karaciğer, diğer organlara baskı yaptığı için aşağıya itilebilir ve bu da büyümüş hissi verebilir, bunun için en sabit yöntem radyoloji incelemesi sonucuna bakılmasıdır. Karaciğerin ele geliyor olması hepatomegali yani karaciğer büyümesi anlamını her zaman çıkarmamaktadır.

İlgili aramalar: karaciğer neden büyür? karaciğer büyümesinin nedenleri nelerdir? karaciğer büyümesi neden olur?

Lazer Epilasyon Acıtır Mı?

Lazer Epilasyon Acıtır Mı?

Lazer epilasyon uygulamasında temel prensip, kıl folikülünde bulunan melanin renk maddesinin lazer ışığı desteği ile ısıtılması ve kıl folikülünün tahrip edilerek işlevini yerine getirmesini önlemek amacıyla çalışma gerçekleştirilmesidir. Lazer epilasyon bilinen en etkili yöntem olmakta tüy, kıl ve batın kıllarda etkili olmaktadır. Vücudun göz kapağı dışında her bölgesine uygulama gösterebilen lazer epilasyon diğer tedavi yöntemlerine göre daha az ağrısız bir uygulama olmaktadır. Lazer epilasyon tedavisinde tedavi uygulanan kişiler rahatlıkla uyum sağlamaktadır. Lazer epilasyon uygulaması ile bütün vücut dört ile beş saat arasında tüylerden temizlenebilmektedir. Lazer epilasyon, ciltte toksik etki veya alerjiye neden olmamakta, herhangi bir yara izine meydan vermemekte, kanserojen içermemektedir.

İlgili aramalar: lazer epilasyon acıtır mı? lazer epilasyon sırasında acı olur mu? lazer epilasyon acıtıyor mu?

30 Ağustos 2013 Cuma

Lazer Epilasyon Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Lazer Epilasyon Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yaklaşık olarak kırk yıldır lazer teknolojisi tıpta kullanılmaktadır. Sağlık açısından herhangi bir zararı olamayan lazer teknolojisi epilasyon çalışmalarında bilinen en etkili yöntem olarak son yıllarda oldukça rağbet görmekte, pratik ve ekonomik fiyatı ile tercihlerde ilk sırada bulunmaktadır. İstenmeyen tüy ve kıllardan kurtulma noktasında oldukça başarılı sonuçlar edinilmesine katkı sağlayan lazer epilasyon göz kapağı çevresi dışında vücudun her bölgesinde kadın ya da erkek demeden on iki yaştan büyük herkese uygulama göstermektedir. Lazer epilasyon, sedef hastalığı ve benzeri deri rahatsızlığı bulunanlara, gebeliğin ilk üç aylık döneminde bulunan anne adaylarına, süt verme dönemindeki annelerin göğüs bölgelerine ve bronzlaşmış ciltlere uygulanmamaktadır. Lazer epilasyon ayrıca kalp pili kullanan ve sara nöbeti geçiren hastalara da uygulanmaz.

Lazer epilasyon uygulaması gerçekleştikten sonra bazı hassas ciltlerde kızarıklık yaşanabilmektedir. Lazer epilasyon sonrası alınacak ılık bir duş bu konuda oldukça faydalı olacaktır. Duş alırken kese ile tahriş edilmemesi önemli bir ayrıntıdır. Kese ve peeling işlemine bir hafta süre ile ara vermek gerekmektedir.

Lazer epilasyon işlemi sonrasında hafif kızarıklıklar bir saat ile bir gün arasında değişiklik göstermektedir. Bu kişinin cilt hassasiyetine göre değişecek bir zaman dilimini kapsamaktadır. Deride kızarıklık oluşmadığı takdirde krem uygulamasına gerek kalmamaktadır.

Lazer epilasyon işlemi ardından üç gün süre ile güneşe çıkılmamalıdır. Çıkılsa bile yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmelidir. Lazer epilasyon seansından sonra on gün boyunca direk güneşlenmek tavsiye edilmemektedir. Eğer lazer epilasyon uygulanan bölge yüz kısmı ise yaz veya kış ayları demeden yüksek koruma faktörlü kremlerin kullanılması önerilmektedir.

Lazer epilasyon işlemi sonrasında tüyler on beş gün içerisinde tekrar çıkacak, fakat kendiliğinden dökülecektir. Cildi kuruluk gösteren kişilerde ise bu süre yirmi gün civarında olmaktadır. Nemlendirici kullanıldığı takdirde dökülme daha erkene alınabilinmektedir.

Lazer epilasyonundan sonra on beş ile yirmi gün içerisinde kontrole gelinmelidir. Kontrol seansına kadar geçen süre içinde tüyler kısaltılmamalıdır. Seans aralıklarında kökten alma uygulaması yapılmamalı, yalnızca kısaltılmalıdır. Seanslara düzenli ve programlı uyum, istenilen sonucun alınması için önemli bir nokta olmaktadır.

Lazer epilasyon uygulamasının ardından ağda, cımbız gibi metotlar uygulanmamalıdır.

İlgili aramalar: lazer epilasyon sonrası nelere dikkat etmek gerekir? lazer sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? lazer epilasyondan sonra neleri yapmamak gerekir?

Lazerle Alınan Kıllar Tekrar Çıkar Mı?

Lazerle Alınan Kıllar Tekrar Çıkar Mı?

Lazer epilasyon uygulaması FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından 1997 yılında güvenirliği onaylanmış bir çalışmadır. Lazer epilasyon bilinen en etkili epilasyon yöntemi durumundadır. Ayrıca lazer teknolojisi kırk yıldır tıp alanında hizmet vermektedir.

Lazer epilasyon ile uygulamaların çoğunluğunda kalıcı veya uzun dönemli epilasyon etkisi görülmektedir. Lazer epilasyon teknik aşamasında uygun yapıldığında güvenilir bir yöntem olmaktadır. Uygulama olarak epilasyon yaptıracak kişiler tedaviye kolaylıkla uyum sağlamaktadır. Lazer epilasyon sonrası tekrar çıkacak olan tüyler olsa dahi bu tüyler zayıf ve açık renkli olacaktır. Cilt enfeksiyonu ve bulaşıcı hastalık sorunu taşımayan lazer epilasyon ayrıca batık kılların ve kıl dönmelerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Hızlı bir yöntem olan lazer epilasyon ile dört ile beş saat içinde vücutta bulunan tüyler pratik bir biçimde temizlenmektedir.

İlgili aramalar: lazerle alınan kıllar tekrar çıkar mı? lazer epilasyonla alınan tüyler tekrar çıkar mı?

Splenomegalinin Nedenleri

Splenomegali Nedenleri Nelerdir?

Dalak büyümesi olarak basit bir dille anlatılabilecek olan splenomegali, kanser ve enfeksiyonlar neticesinde büyüme yaşamaktadır. Dalak, normalde yumruk büyüklüğünde olmakta, ancak akdeniz anemisi, sarılık, bağ dokusu rahatsızlıkları, metabolizma hastalıkları, sıtma gibi hastalıklar dalak büyümesine neden olmaktadır. Dalak büyümesi her zaman için cerrahi müdahaleyi gerektirmemekte, herhangi bir hastalığın belirtisi ise önce zararlı bir etki yaratıp yaratmadığına bakılmaktadır. Dalak alınması ise açık ameliyatla genel anestezi uygulanarak gerçekleşmektedir. Dalak alınması sonucunda ise kişi normal hayatına devam edebilmektedir. Dalak büyümesi kandaki hücrelerin bazen parçalanmasına neden olmakta, kansızlığa yol açmaktadır. Trombositler kanama eğilimin artmasına neden olurken, lökosit isimli alyuvarların azalması ile vücut direncinin azalmasına sebep olmaktadır.

İlgili aramalar: splenomegali nedir? splenomegalinin nedenleri nelerdir? dalak büyümesi neden olur? splenomegali neden olur?

29 Ağustos 2013 Perşembe

Splenomegali Nedir?

SPLENOMEGALİ

Splenomegali, dalak büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Yumruk büyüklüğünde bulunan dalak, bazı enfeksiyonlar ve kanser gibi etkenler nedeni ile büyüme göstermektedir. Dalak, midenin yanında karın bölgesinde sol üst tarafta bulunmaktadır. Dalak büyümesi insanlar tarafından anlaşılmakta, inceleme sonucu ultrason ile anlaşılabilmektedir. Belirtileri arasına benizde solukluk ve halsizlik görülmektedir. Görevini yapamayan dalak nedeniyle sık enfeksiyon görülmektedir. Kanı depolayan dalakta görülen splenomegali nedeni ile kanama problemleri görülebilir. Trombosit diye bildiğimiz kan hücreleri pıhtılaşmayı sağlamakta ve dalakta depolamaktadır. Rahatsızlık sonucu dalakta biriken pıhtılaşma hücreleri dalağın görevini yerine getirmesine engel olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, sıtma gibi parazitlerin yarattığı hastalıklar ile siroz, lösemi gibi hastalıklar dalağın büyümesinde etken olan başlıca hastalıklar arasındadır.

İlgili aramalar: splenomegali nedir? splenomegali neye denir?

Hepatomegalinin Nedenleri Nelerdir?

Hepatomegali Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer büyümesi olarak adlandırılan hepatomegali, metabolik bozukluklar nedeni ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olabileceği gibi, doğrudan zehirlenme, enfeksiyona maruz kalma ve karaciğer tümörü de diğer etkenler arasında yer almaktadır. Normal karaciğerin on dört santim olması ve on dört santimden büyük karaciğerlerin hepatomegali ile tanılanması, karın bölgesinde kitle olarak hissedilmesi ve ele gelmesi ile belli olur. Hepatomegali, karnın sağ kısmında ağrıya neden olurken, aynı zamanda çeşitli derecelerde ağrılara da neden olmaktadır. Birden çok nedene bağlı olarak gerçekleşen hepatomegalinin en başlıca nedeni yağ birikiminden kaynaklanmasıdır. Bu yağ birikimin nedeni ise alkol bağımlılığı ve şişmanlık olmaktadır. Hepatomegali rahatsızlığı ancak radyoloji incelemesi ile doğrulanmaktadır.

İlgili aramalar: hepatomegalinin nedenleri nelerdir? hepatomegali neden olur? karaciğer büyümesinin nedenleri nelerdir? karaciğer neden büyür?

Hepatomegali Nedir?

HEPATOMEGALİ

Hepatomegali, karaciğer büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Hepatomegali, doğrudan zehirlenme, enfeksiyon kapılması, metabolik bozukluklar gibi bir çok nedene bağlı olan rahatsızlıkları belirten bir tıbbi terim olmaktadır. Hepatomegali 14 santimden büyük karaciğer sınırının yukarısına işaret etmekte ve genellikle karındaki bir kitle olarak hissedilmektedir. Bu kitle değişik nedenlere bağlı olarak kendini sarılık hastalığı ile birlikte gösterir. Ancak karaciğerin ele geliyor olması da her zaman hepatomegali anlamına gelmemekte, akciğerin baskısı sonucu karaciğerin aşağıya düşmesine neden olmakta ve büyümüş hissi verebilmektedir. Hepatomegaliye bağlı rahatsızlıkta karnın üst kısmında ağrı hissedilmesini çeşitli derecelerde sararmalar takip etmektedir. Nedenleri çok farklı olan hepatomegalinin en başlıca nedeni yağ birikimi sonucu ortaya çıkmasıdır.

İlgili aramalar: hepatomegali nedir? tıpta hepatomegali ne demek?

28 Ağustos 2013 Çarşamba

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılamaz?

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılamaz?

Lazer epilasyon, sedef ve benzeri cilt hastalığı bulunan kişilere yapılmamaktadır. Uygulamanın yapılmadığı diğer kişiler ise; gebelik döneminin ilk üç ayında bulunan anne adaylarına yüksek risk nedeniyle lazer epilasyon yapılmamakta, bebeğe süt verme döneminde bulunan annelere ise göğüs bölgesi dışında uygulama gerçekleşmektedir. Lazer epilasyon yaptırmak isteyen bronzlaşmış tenlerin ise ciltte lekelenme ve yanık ihtimalinin önüne geçilmesi için bronzlaşma geçene kadar lazer epilasyon hizmetleri askıya alınmaktadır. Lazer epilasyon ayrıca kalp pili kullanan kalp hastalarına, sara nöbeti geçiren sara hastalarına ve sivilce kremi kullanan kişilere uygulanmamaktadır. Saydıklarımız dışında kalan kadın veya erkek ayrımı gösterilmeksizin on iki yaşından büyük herkese lazer epilasyon uygulaması yapılmaktadır.

İlgili aramalar: lazer epilasyon kimler yaptıramaz? kimlere lazer epilasyon yapılmaz? lazer kimlere yapılamaz?

Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Lazer epilasyon, kadın veya erkek ayrımı olmaksızın vücudun her bölgesine uygulama yapılabilir. Lazer epilasyon yalnızca göz kapağı çevresine uygulanmaz. Beyaz kıllara da uygulama gerçekleşmeyen işlem, uygulama gerçekleşse bile olumlu sonuç vermemektedir. Lazer epilasyon, daha çok kollara, bacaklara, koltuk altlarına, kulak, burun, eller, göğüs bölgesi, ense, yüz bölgesine genital bölgeye, sırt ve göbek bölgesine uygulanmaktadır. Erkeklerde daha sık görülen omuz, bel ve boyun bölgeleri lazer epilasyon uygulama alanlarıdır. Lazer epilasyon uygulaması gerçekleşecek kişide bronzlaşmış ten olmamasına dikkat edilir, uygulama yapılması için ten renginin açılması gerekmektedir. Bronz tende cilt lekelenmesi ve yanık ihtimali daha yüksek oranda meydana gelmektedir. Bunun dışında on iki yaşı doldurmuş herkes lazer epilasyon yaptırabilir.

İlgili aramalar: lazer epilasyon hangi bölgelere uygulanabilir? lazer epilasyon nerelere yapılabilir? lazer vücudun hangi bölümlerine yapılır?

Koltuk Altına Lazer Epilasyon Yapılır Mı?

Koltuk Altına Lazer Epilasyon Yapılır mı?

Yaklaşık kırk yıldır tıp teknolojisinde kullanım gerçekleştiren lazer uygulaması, lazer epilasyon çalışması ile de son yıllarda oldukça başarılı sonuçları hiçbir zarar vermeden hayata geçirmektedir. İstenmeyen tüy ve kıllardan kurtulma noktasında bilinen en etkili yöntem olan lazer epilasyon, bütün vücut bölgesinde uygulanabildiği gibi koltuk altı bölgesinde de rahatlıkla uygulanmaktadır. Koltuk altı bölgesi uygulaması kadın ya da erkek ayrımı gözetilmeden gerçekleşmektedir. Lazer epilasyon, yalnızca bronzlaşma olduğu dönemlerde yüksek yanma riskine karşı ciltte lekelenmeye önlem olarak uygulanmamaktadır. Tendeki bronzlaşma normal cilt rengine döndüğü anda lazer epilasyon uygulaması gerçekleşmektedir. Lazer epilasyon, daha çok yüz, kollar, bacaklar, genital bölge, göbek, göğüs, ense, eller ve ayak bölgesinde tercih edilmektedir.

İlgili aramalar: koltuk altına lazer olur mu? koltuk altına lazer epilasyon yapılır mı? koltukaltına lazer yapılabiliyor mu?

27 Ağustos 2013 Salı

Lazer Epilasyon Pahalı Mı?

Lazer Epilasyon Pahalı Mı?

Günümüz tıp teknolojisinde kırk yıldır kullanımda bulunan lazer tedavi yöntemi sağlık açısında hiçbir zarar meydana getirmemektedir. Epilasyon çalışmasında da kullanıma açılan ve son yıllarda oldukça rağbet gören lazer epilasyon, bilinen en uzun süreli kalıcılığı olan epilasyon yöntemidir. Tüylerden kıllardan ve özellikle batık kıllardan kurtulma yöntemi olarak etkisi diğer uygulamalara göre daha uygun sonuçlar veren lazer epilasyon, günümüzde hızlı teknolojik ilerleme ve müşteri taleplerindeki dengenin sağlanması için ekonomik fiyatlar çerçevesinde yerine getirilmektedir. Lazer epilasyon çalışması, uzun dönem uygulaması halinde kısa süreli çalışmaya göre daha da ekonomik kazanç sunmaktadır. Lazer epilasyon yapan merkezlerin sayısı arttıkça lazer epilasyon fiyatları da düşüş göstermektedir fakat düşük fiyat demek her zaman sağlıklı hizmet anlamına gelmez. Bazı firmalar lazer epilasyona benzer ışık tedavilerini lazer epilasyon adı altında bile sunabilmektedir. Ucuz lazer epilasyon yaptırayım derken hem sağlığınızı riske sokabilir hem de paranızı boşa harcayabilirsiniz. Bir merkeze gitmeden önce mutlaka o merkezden mutlu ayrılan birilerine tanıklık ediniz. Bu kendinizi daha iyi hissetmenizi ve fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Günümüzde hem daha ucuz hem daha acısız lazer epilasyon yaptırmak mümkündür. Yeni tip soğutmalı lazer epilasyon cihazları eski modellere göre daha acısız işlemleri yerine getirmektedir.

İlgili aramalar: lazer epilasyon pahalı mıdır? lazer epilasyon fiyatları nasıl?

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılır?

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılır?

Vücutta istenmeyen tüy ve kılların yok edilmesinde kullanılan lazer epilasyon çalışması, bilinenin aksine herkese uygulanmamaktadır.

Lazer epilasyon uygulaması yapılmayan kişiler şunlardan oluşmaktadır;

Süt verme döneminde bulunan annelere göğüs bölgesi dışında her bölgeye uygulanan lazer epilasyon, hamilelik döneminin ilk üç ayını yaşayan annelere ise uygulanması yüksek risk taşımaktadır. Lazer epilasyon ayrıca, bronzlaşmış ciltlere uygulanmamakta, uygulama için cilt renginin açılması beklenmektedir. Diğer yandan lazer epilasyon, sedef rahatsızlığı ve buna benzer deri hastalığı olanlara uygulanmamaktadır. Sara hastaları, kalp pili kullananlara ve sivilce ilacı kullananlara da uygulanmaz. Bu ve bunlar dışında kalan her erkek ya da kadın fark etmeden on iki yaş üstü herkese lazer epilasyon uygulaması gerçekleşmektedir.

İlgili aramalar: lazer epilasyon kimlere yapılır? lazer epilasyon kimler yapabilir? kimler lazer epilasyon yapamaz?

Distandü Nedir?

DİSTANDÜ NEDİR?

Distandü, kelime anlamı olarak “gergin” anlamında olup, organ üzerinde kullanılan tıbbi bir terimdir. Distandü, safra kesesi, mide, batın, karın ve mesane bölgelerinde oluşmuş distansiyon yani gerginliğin meydana geldiğini gösteren bir olgu ve görünüm olmaktadır. Örnek bir anlatımdan yola çıkarak tarif etmek gerekirse, distandü bir karın bölgesinde orta hatta yakın olarak bilinen timpanizm alınması ve gergin barsak ansları içinde havanın sıkışıp kaldığını göstermektedir. Durumun tespiti, muayene sonucu cerrahi müdahale ile giderilmektedir. Diğer yandan gazlı kolonların görülmesine kalın bağırsaklarda ki tıkanıklığın tek belirtisi distandü olmaktadır. Organların işlevinde gerginlik nedeniyle başlayan rahatsızlıklar kadınlar kadar çocuklarda da sıkça görülmektedir. Distandü nedeni ile oluşmuş rahatsızlıklar veya rahatsızlıkların distandüye geçiş evreleri günümüz tıbbında cerrahi müdahale ile giderilmektedir.

İlgili aramalar: distandü nedir? distandü ne demek? distandü ne anlama gelir?

26 Ağustos 2013 Pazartesi

Demir Eksikliği Anemisi

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

Süt çocuklarında hızlı büyümenin zorunlu hale getirdiği ihtiyaçların üstesinden gelebilmek için, bir miktar demire ihtiyaç vardır. Bebek, doğumdan sonraki ilk 4 ay içerisinde gerekli demiri kendi bünyesinden karşılar. Ancak bünyenin demir stoğu 4. ayda ya da 5. ayda tükenir. Bu aylarda bebeğe sadece anne sütü verilmesi ve emzirme süresinin uzatılması ya da yapay anne sütleri verilmesi bebekte görülebilecek demir eksikliği riskini bilerek üstlenmek anlamına gelir.

Anemi deyip geçmemek gerekir. Anemi çok ciddi boyutlara vardığında ölüme bile neden olabilir. Fakat demir eksikliği anemisi nedeniyle ölen hastalara çok ender rastlanır. Bununla birlikte anemi olması, kişinin psikolojisini ve bedensel hareketlerini derinlemesine etkiler. Beyin gelişimi için de etkisi olduğu bilinmektedir.

Yapılan bazı global çalışmaların demir eksikliğinin okul çağında bulunan çocukların öğrenme ve problem çözme yeteneğini körelttiği saptanmıştır. Yapılan çalışmalar okul öncesi çocuklarda demir eksikliğinin bellek fonksiyonunun gerektirdiği seçici dikkat, temkin veya ezberlemeyi değiştirebileceği sonucuna varılmıştır.

Demir eksikliği sorununun çözümü için aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

İlgili aramalar: demir eksikliği anemisi neden olur? demir eksikliği kansızlığı nelere yol açar? demir eksikliği anemisi nedir?

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

DEMİR EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

Demir eksikliğine bağlı anemiler (kansızlık), demirin ince bağırsakta yeterince emilmemesinden ve alınan demir miktarının yetersiz oluşundan kaynaklanır. Demir eksikliğinden korunmak için alabileceğimiz bazı önlemler vardır. Bunlar:

Periyodik olarak demir içeren tablet, şurup benzeri ilaçları almak ve besinlere demir ilave etmek.

Beslenmede hayvansal proteinlere ağırlık vermek.

Yeşil yapraklı sebzeler ve fasulye, ıspanak gibi demir bakımından zengin olan besin maddelerinin tüketimini arttırmak.

Özellikle anemiye karşı en korumasız bireyler olan gebe kadınları bol miktarda demir içeren hayvansal proteinlerden yararlandırmak.

Bilinçli bir şekilde beslenerek hangi gıdalardan ne alacağımızı bilmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

İlgili aramalar: demir eksikliği nasıl giderilir? demir eksikliği için ne yapılabilir? demir eksikliğine karşı ne yapmalı?

25 Ağustos 2013 Pazar

Biberonla Beslemenin Zararları

BİBERONUN ZARARLARI

Bebeği biberonla beslemenin zararları pek bilinmez fakat çocuğunuzu beslerken nasıl riskleri aldığınızı bilmelisiniz. Biberonla bebeğini besleyen anneler çoğu zaman biberonu iyi sterilize etmez. Kullandığı suyun ne kadar temiz olup olmadığını bilemez. Bazen yeteri miktarda su koymaz ya da mayayı fazla sulandırabilir. Bu da bebeğin aç kalması, az beslenmesi ya da bağırsak sorunları yaşaması gibi bazı sıkıntıları ortaya çıkarabilir. Ayrıca yapay gıdalar olduğu için bebeğe ne kadar fayda sağladığı her zaman soru işareti olarak akılda kalır. İşte bunlar ve daha fazla nedenden dolayı anne sütü ile çocuğunuzu beslediğinizde sağlıksız koşulları en aza indirirsiniz.

UNICEF'in yaptığı araştırmalar neticesinde biberonla beslenen çocuklar, anne sütü ile beslenen çocuklardan 2-3 kat daha fazla ölüm riski altındadır. Ayrıca diğer araştırma verilerine göre 15-20 ay annesi tarafından emzirilmiş çocukların diğer çocuk doğana kadar yaşama olasılığı %93'lerde iken hiç anne sütü almamış ya da 3 aydan az anne sütü almış çocuklarda bu şans %64 kadardır.

İlgili aramalar: biberonla beslemenin zararları var mı? biberonun zararları nelerdir? biberon sağlıksız mıdır?

Anne Sütünü Arttırmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Bebeğinizi ne kadar çok emzirir, memelerinizi ne kadar çok boşaltırsanız sütünüz o kadar çok gelir. Bu sebeple ilk olarak bebeğinizi sık emzirmeye özen gösterin. Ayrıca göğüslerinize masaj yaparak da sütünüzün artmasını yardımcı olabilirsiniz. Sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Günde en az 3 litre sıvı alın. Bunun için bol su içmenizde fayda var. Sütünüzü arttırmak için bol şekerli, bol yağlı gıdalar yemeyin. Bir yandan sütümü arttırayım derken kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokmayın. Bol bol iyi yıkanmış taze meyve ve sebze tüketin. Düzenli beslenin. İçeriğinde nane, maydanoz, rezene gibi bitkiler bulunan bitki çaylarından içebilirsiniz. Bitki çayınızı tatlandırmak için, içine bir kaç damla limon suyu damlatabilirsiniz.

İlgili aramalar: anne sütünü arttırmak için ne yapmak gerekir? anne sütünü arttırmak için neler yapılabilir? anne sütü nasıl artar?

Anne Sütü Yerine Geçen Mama Var Mı?

ANNE SÜTÜ YERİNE GEÇEN MAMA VAR MI?

Yapay anne sütü veya mama son 70 yılda ortaya çıkmış bir üründür. İnsanlık tarihini hesaba katacak olursak oldukça yeni bir besleme türüdür. Bu tarihten önce bebeği biberonla besleme gibi bir davranış yoktu. Sanayinin gelişmesi birçok gıdanın hazır olarak sunulmasına neden oldu. Bu durumdan anne sütü de nasibini aldı. Önceleri mamayı maddi durumu iyi olan aileler alıyordu ve giderek yaygınlaşmaya başlayınca maddi durumu iyi olmayan aileler de bir şekilde çocuklarını mamayla beslemeye başladılar.

Dışarıdan bakıldığında anne sütü ile beslenen çocuk ile mama ile beslenen çocuk arasında fark olmadığı sanılabilir fakat durum hiç de öyle değildir. Mama çocuğunuzun karnını doyurup gelişimini sağlayabilir fakat anne sütü sadece bebeği beslemekten ibaret değildir. Anne sütü ile beslenen çocuklara dikkat ederseniz çok daha az hasta olduklarını görürsünüz. Çünkü anne sütünde bebeğinizin sağlığını koruyucu maddeler bulunur. Bu maddeler ishalden, enfeksiyon hastalıklarından, obeziteden, şeker hastalığından ve diğer bir çok hastalıktan çocuğunuzu korur. Özellikle kadınların en büyük korkularından biri olan meme kanserine yakalanma riski, anne sütü ile beslenen çocuklarda daha azdır. Anne sütü çocuğunuzun gelecekte alerjik hastalıklara yakalanmasını da engeller. Ayrıca gebeliğin son aylarında ve doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğin beyin gelişimi oldukça süratli gerçekleşir. Bu dönemde beyin gelişimi vereceğiniz yanlış besinlerle sekteye uğrayabilir. Beyin hücrelerinin tamiri mümkün değildir. Bu sebeplerle ve bir çok başka sebepten dolayı anne sütünün yerine geçen mama olmadığını bilmiyorsak öğrenmiş bulunmaktayız. Anne sütü bebeğinize verebileceğiniz en güzel hediyedir. Sütü olduğu halde üşendiğinden, estetik kaygısı veya diğer başka sebeplerle bebeğini bu harika besinden mahrum bırakan anneler de oldukça fazladır. Bir anne bebeğine sütü olduğu halde mama vererek, daha büyük bir kötülük yapamaz. Yapay anne sütü (mama), sadece annenin sütü gerçek anlamda gelmiyorsa ya da sağlık açısından bebeğini emziremeyecek kadar kötü bir durum varsa başvurabilecek bir beslenme yöntemidir.

23 Ağustos 2013 Cuma

Yediklerim Bebeğe Gaz Yapar Mı?

Yediğim Şeyler Bebeğe Gaz Yapar Mı?

Emziren annelerin yanlış inançlarından biri de yediklerinin bebeğine gaz yapacağını düşünerek yemekten vazgeçmelidir. Bu sebeple emziren kadınların bazıları değerli birçok besinden mahrum kalmaktadırlar. Çocuğa gaz yapar düşüncesi ile anneye kuru fasulye, nohut, bakla, narenciye, kavun gibi bir çok yiyecek yasaklanır. Oysa ki annenin beslenmesinde böyle bir kısıtlamaya gitmesine gerek yoktur. Annenin yediklerinin bebeğe gaz yapacağı tıbbi açıdan kanıtlanmış bir durum değildir. Bu toplumda yaygın olarak duyulan yanlış bir inanıştır. Bebeğin ilk aylarda gaz problemleri yaşaması normaldir. Bebek dış dünyayla yeni tanışıyor ve sindirim sitemi yeni çalışmaya başlıyor. Bir uyum süreci olacak ve bu dönemde bir takım sıkıntılar elbette olacaktır. Bu sıkıntıları aldığınız besinlere bağlamayın. Bunlar olabilecek ve olması gereken durumlardır.

İlgili aramalar: yediklerim bebeğe gaz yapar mı? anne sütü gaz yapar mı? aldığım besinlerden anne sütünde gaz olur mu? emziriyorum, içtiklerim bebeğe gaz yapar mı?

Mama, Anne Sütünün Yerini Tutar Mı?

MAMA ANNE SÜTÜNÜN YERİNİ TUTAR MI?

Bazı endüstriyel kuruluşlar anne sütünü taklit etmeye yönelik çeşitli sütler imal etmektedir. Bunlar bebeğin gelişimini sağlamak amacıyla, anne sütünün kesildiği bazı durumlarda kaçınılmaz olsa da hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz. Anne sütü bebeğin gelişimini sağlayacak vitamin ve minerallerden ibaret değildir. Anne sütü canlı bir varlıktır. İçinde hücreleri barındırır. Beynin gelişimini sağlayan maddeler, bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler bulunur. Bunlar en mükemmel yapay anne sütü ve mamalarda bile bulunmaz. Sütünün azaldığını gören anneler bebeklerine mama vermek yerine süt arttırıcı besinler alsalar ve düzenli emzirseler sütlerinin miktarı artacaktır. Anne sütü ne kadar çok emzirilirse o kadar çok üretilir. Sütleri eksilmesin diye çok emzirmekten çekinen anneler bile vardır. Halbuki meme ne kadar çok boşaltılırsa o kadar çok süt üretir. Annenin bol süt vermesi için süt arttırıcı her türlü besini alması da gerekmez. Bol sıvı alması ve günde yarım litre-bir litre arası süt içmesi yeterli olacaktır.

İlgili aramalar: anne sütü yerine mama verilebilir mi? mama anne sütünün yerini tutar mı? anne sütü vermek yerine mama vermek yeterli olur mu?

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Küretaj Nedir?

Küretaj: Küretaj, tanı ve tedavi amaçlı yapılan bir müdahaledir. Ölü gebelikler, tam olmayan düşükler, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, düzensiz, sık ve aşırı kanama şikayeti olanlarda bu yöntem kullanılır.

20 Ağustos 2013 Salı

Prostat Neden Olur?

Prostat neden olur?

İyi huylu prostat büyümesi (Benign prostat hiperplazisi) adı verilen durum söz konusu olup, büyümüş prostat dokusunun idrar çıkışı yolunu tıkaması ve idrar yapmaya engel olması sonucu sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, idrar yaparken yanma, idrarın kalınlığı ve tazyikinde azalma, mesaneyi tam boşaltamama, kanlı idrar yapma gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Açık Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık prostatektomi ameliyatı genel veya spinal anestezi altında yapılır. Göbeğin 5-6 cm altından yatay olarak 10 cm’lik kesi yapılır. İdrar kesesi açılarak buradan büyümüş prostat dokuları çıkarılır. Daha sonra açılan mesane emilebilen dikişlerle kapatılır. Ardından mesaneye hem karından hem de işeme kanalı yoluyla birer kateter konur. Bunların dışında ameliyat bölgesine bir dren yerleştirilir.

Prostat Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

1. Mesanenin dikildiği yerlerden idrar sızıntısı olabilir. Cilt yüzeyine sızabilir ve bir süre devam edebilir (%5-9).
2. Mesanedeki kateterler kanama nedeniyle tıkanıp idrar sıkışmasına yol açabilir.
3. Abdominal boşlukta kanama meydana gelebilir. Sıvı replasmanı ya da cerrahi tedavi gerektirebilir.
4. Prostatın çıkarıldığı bölgede yoğun kanama olabilir. Bunun için kan veya kan ürünlerinin verilmesi gerekebilir. Kapalı ya da açık yöntemle tekrar girişim gerekebilir (%1-5).
5. Karın boşluğunda iltihap birikimi, enfeksiyon meydana gelebilir. Cerrahi drenaj ya da antibiyotik tedavisi gerekebilir (%0.5-3).
6. Cerrahiden sonra barsak hareketleri yavaşlayabilir veya tamamen durabilir. Bu barsakta sıvı birikimi sonucu şişkinlik ve kusmaya neden olabilir. Tedavi gerektirebilir (%0.1-2).
7. Zamanla yara yerinde zayıflık oluşabilir. Tamamen ya da kısmen yara yeri kısa dönemde açılabilir. Uzun dönemde ise herni (fıtık) oluşabilir (%0.5-3).
8. Uzun vadede prostatın çıkarıldığı bölge düzgün iyileşmezse o kısımda idrar kanalı darlığı oluşabilir (%1-20).
9. Bazı kişilerde yara yeri iyileşmesi anormal olabilir ve yara kalınlaşabilir. Kırmızı ve ağrılı olabilir (%1-4).
10. Bazı hastalarda önceden var olan işeme şikayetleri kısmen azalabilir, devam edebilir, artabilir ve ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
11. Ameliyat sonrası %1-5 hastada idrar tutamama veya var olan idrar tutamama şikayetinde şiddetlenme gelişebilir.
12. Ameliyat sonrası %1-2 hastada cinsel olarak sertleşememe şikayeti gelişebilir.
13. Ameliyat sonrası hastalarda meninin hiç gelmemesi ya da ilişki sırasında meninin mesaneye geri kaçması ve idrar yaparken meninin idrarla gelmesi söz konusu olabilir (%1-4).
14. Kilo fazlası olan kişilerde yara ve göğüs enfeksiyonları, kalp akciğer komplikasyonları ve trombüs açısından risk artmıştır (%2-3). 15. Sigara içenlerde yara ve göğüs enfeksiyonları, kalp akciğer komplikasyonları ve trombüs açısından risk artmıştır (%2-3).

Dış Gebelik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

DIŞ GEBELİK AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Dış gebelik normalde rahim içine yerleşmesi gereken gebeliğin yumurtalık yollarında nadiren rahim ağzı ve yumurtalıklara yerleşmesi olayıdır. Yumurtalık yollarına yerleşen gebelik ürünü bir süre sonra bu bölgenin hasarlanmasına ve ciddi karın içine kanamaya yol açabilir. Tanı koymak için; gebelik hormonu olan beta-HCG ve ultrasonografi yol göstericidir. Dış gebelik ameliyatı karından kesi (laparotomi) ve kapalı yöntem (laparoskopi) cerrahi yöntemleri ile yapılabilir.

Önerilen cerrahi girişim:
- Açık cerrahi (laparotomi)
- Kapalı yöntem (laparoskopi)

Yumurtalık yolları alınması:
- Sağ taraf tamamen alınır.
- Sol taraf tamamen alınır.

Dış gebelik ameliyatı olmazsam ne olur?
Dış gebelik kesesinin ve beraberinde yumurtalık yollarının yırtılması ile hayati tehlike oluşturabilecek karın içi kanama ortaya çıkabilir. Doktorla birlikte karar alınarak uygun tedavi en kısa sürede yapılmalıdır.

Dış gebelik ameliyatı nereden yapılır?
Dış gebelik ameliyatı karın bölgesinden kesi yapılarak ya da delik açılarak kapalı usül yapılır.

Dış gebelik ameliyatı ne kadar sürer?
Ameliyat genel olarak 30 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir fakat bazı nedenlerle işlem uzayabilir. Bu nedenlerden bazıları;

- Ameliyat sırasında ve sonrasında durdurulamayan kanama.
- Karın içindeki büyük damarlarda zedelenme ve kanamanın ortaya çıkması.
- Kapalı yöntem (laparoskopi) ile karına girildikten sonra karın içi kanamanın fazla olması ya da dış gebeliğin normalin dışında yerleşimi nedeniyle açık cerrahiye (laparotomi) geçilmesi.
- Durdurulamayan kanama da ya da nadiren olsa da yumurtalık üzerine yerleşen dış gebelikte yumurtalığın alınması gerekebilir.
- Ek olarak yapılan rahim küretajı komplikasyonları ortaya çıkabilir.
Yukarıdaki ve benzer nedenler operasyon süresini uzatabilir.

18 Ağustos 2013 Pazar

Ultrason Ne Kadar Sürer?

ULTRASON İŞLEMİ NE KADAR SÜRER?

Gebelik ultrason muayenesi 10-30 dakika arasında sürmektedir. Bu muayene sonucunda fetüsün (anne karnındaki bebeğin) canlı olup olmadığı bebeğin duruş şekli, çoğul gebelik varlığı(ikiz, üçüz v.s.), plasentanın yeri(bebeğin eşi), mevcut gebelik yaşı ve fetüsün olası görünebilen sakatlıkları ile ilgili bilgi edinilir. Bu test ne yazık ki fetüsün sakatlığının olmadığını kesin olarak göstermez ve muayene normal olarak değerlendirilmesine rağmen bazı bebekler ultrason muayenesi sırasında saptanamayan sakatlıklarla doğabilir. Bu nedenle, ultrason yardımcı tanı aleti olsa da, fetüste kesinlikle sakatlık olmadığını göstermez. Ultrasonun bebeğe ait mevcut bir anomaliyi gösterme oranı %25-85 arasında değişmektedir.

İlgili aramalar: ultrason ne kadar sürer? ultasonografi kaç dakika sürer?

Ultrason Cihazı Nasıl Çalışır?

ULTRASON NASIL ÇALIŞIR?

Ultrason cihazının çalışma prensibi şu şekildedir. Ultrason cihazından gönderilen ses dalgası, sizin vücudunuz veya bebeğinizden yansıyarak ekranda görüntü oluşturur ve bu gebeliğiniz hakkında bilgi edinmek için dijital olarak ya da bir kağıda kaydedilerek incelenir. Bugün ki verilere göre bu testin, anneyi veya bebeği olumsuz olarak çok az ölçüde etkilediği düşünülmektedir.

İlgili aramalar: ultrason cihazı nasıl çalışır çok kısa, ultrason nasıl çalışır?

Ülser Diyeti

Ülser Hastaları İçin Diyet

Bunları Tüketmeyin

İçecekler: Koyu çay, tüm kahve çeşitleri, kakao, sütlü kakao, boza, limonata, soda, kola, gazoz gibi tüm asitli içecekler, hazır meyve suları, alkollü içecekler.

Çorbalar: Et suyu, acılı tarhana, hazır çorbalar, işkembe, paça

Et, Balık, Tavuk: Kızartma kavurma etler, salam, sucuk, pastırma, salamura balık

Yumurta ve Peynir: Her türlü yumurta ve peynir serbesttir. Sadece yumurta kızartılırken yağın yanmamasına dikkat edilmelidir.

Tahıl ve Kurubaklagiller: Çeşnilendirirlmiş kraker, bisküvi, tüm kurubaklagiller.

Meyve ve Meyvesuları: Kabuksuz olarak tatlı elma, çekirdeksiz üzüm, şeftali, kayısı, muz, kiraz ve komposto şeklindeki meyveler hariç tüm meyveler yasaktır.

Sebzeler: Çiğ veya az pişmiş tüm sebzeler yasaktır. İyi pişmiş tüm sebzeleri tüketebilirsiniz.

Çeşni vericiler: Tüm baharatlar, et suyu, turşu, sirke, limon tuzu, hardal, ketçap, kuruyemişler.

Tatlılar: Yasak baharatlar ve meyvelerden yapılan kızartma tatlılar, çikolata, çikolatalı pastalar, tahin ve tahin helvası.

Ülser Hastaları İçin Örnek Beslenme Menüsü

Sabah:
Açık çay veya ıhlamur,
Beyaz peynir,
1 adet yumurta,
Reçel veya bal,
Yağ,
Ekmek.

Öğle:
3 adet ızgara köfte veya tavuk veya balık (100 gr),
Pirinç pilavı veya makarna veya 1 kase çorba,
Yoğurt,
Ekmek

Akşam:
8-10 yemek kaşığı sebze yemeği (iyi pişmiş)
Pirinç pilavı veya makarna veya 1 kase çorba
Ekmek,
Yoğurt

Ara öğünler için: Meyve (kabuksuz), kuru meyveler, komposto veya sütlaç tüketebilirsiniz.

Kuru incir, kuru kayısı ve kuru eriği macun kıvamına getirecek kadar sütle mikserden geçiriniz. Günde 1 yemek kaşığı kahvaltıdan önce tüketip üzerine 1 bardak su içiniz.

İlgili aramalar: ülser diyeti, ülser hastaları nasıl beslenmelidir? ülsere neler iyi gelir? ülser için örnek beslenme programı

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Hemoroid Ameliyatsız Geçer Mi?

HEMOROİD AMELİYATSIZ GEÇER Mİ?

Hemoroid kısaca makat bölgesinde bulunan toplardamarların şişmesidir. Makat bölgesinin varisi de diyebiliriz. Bacaklarda görülen varislerin makatta görülen haline hemoroid, basur ve mayasıl gibi isimler verilmiştir. Hemoroid, 1 olan en hafif ve 4 olan en ağır şekli olmak üzere 4 evrede incelenir. Ayrıca makat içerisinde ya da makat dışırasında olabilen hemoroidin türüne göre tedavi uygulanır. Hemoroid eğer erken dönemde farkedilirse yani 1. evre de fark edilip tedaviye başlanırs ameliyatsız kurtulmak mümkündür. Ameliyatsız yöntemlerden bir tanesi iç hemoroidlerde kullanılan band yöntemidir. Makat iç kısmında hemoroidler üzerine lastik bantlar yerleştirilir. Dış hemoroidlerde ise genellikle skleroterapi adını verdiğimiz yöntemle damarlarda kireçlenme yapan bazı kimyasal maddeler o bölgeye enjekte edilir. Bunun dışında lazer ile hemoroid tedavisi ya da infraded ışık ile 1. evre hemoroidler ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. İyi sonuçlar almak için ameliyatsız hemoroid tedavisi alanında uzmanlaşmış doktorlardan faydalanmak başarılı olmada büyük bir faktördür.

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Kegel Egzersizi Nedir?

KEGEL EGZERSİZLERİ Kegel egzersizleri makat, çatı ya da leğen kemiği kaslarını güçlendirmek amacıyla yapılan egzersizlerdir. Kegel ismi, bu egzersizlerin mucidi Amerikalı jinekolog Arnold Kegel'den gelmektedir. Arnold Kegel, 1940 senesinde idrar ve dışkı kaçıran hamile kadınlar için bu tekniği geliştirmiştir. Makatın büzülüp gevşetilerek yapıldığı bir egzersiz türüdür. Tıpkı toplum içerisinde aşırı bağırsak gazımız olduğu durumlarda gaz kaçırmamak için makatımızı büzdüğümüz gibi bu tektikte aynı şekilde yapılır. 15 kez 5 tekrar şeklinde yapılan bu egzersizin, günde olanaklar dahilinde 4 defa yapılması makat kaslarını güçlendirir. 15 kez 5 tekrarlık bir seansta 75 kez egzersiz yapılır ve günde 4 seans toplamda 300 kez yapılmış olur. Egzersiz salonlarında vücut geliştirenlerin kaslarını geliştirmek için çalıştırdığı gibi bu egzersizde de makat kasları çalıştırılır. Bu egzersizler düzenli şekilde yapıldığı taktirde gebelikte ve doğumdan sonra gaz kaçırma, dışkı kaçırma gibi şikayetlerin önüne geçilebilir. Bunun dışında idrar kaçırmayı önlemek için de yapılan farklı kegel egzersizi vardır. Aşağıdaki videoyu izleyerek pelvis bölgesi için yapabileceğiniz Kegel egzersizini izleyebilirsiniz.