MİGRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Migren Hastalığı Ve Belirtileri
İnsanların sadece %2’si baş ağrısını bilmemekte ve yaşamamaktadır. Baş ağrısının yarım hali olarak tanımlanan migren hastalığı birçok insanın korkulu rüyası haline gelmiştir. Peki nedir bu migren ve tedavisi nasıldır?
Tarihte ilk defa migrenle ilgili bulgulara Cappadocialı Areatus’un el yazmalarında rastlanmıştır. Bulunan verilere göre, ağrının tek taraflı olmasından dolayı heterocnania denilmiştir. Latinceye ise migraneo olarak geçmiştir. Fransızlar bu terimi migrane olarak benimsemişler ve bu kullanım da zamanla yaygınlaşmıştır.
Yarım baş ağrısı olarak tanımlanan migrende illa başın bir kısmının ağrıması şart değildir. Yarım ağrı; migren vakalarında %44 oranında görülür, %22 oranında da bütün başı ağrıtır.
Migren hayati tehlike oluşturan bir hastalık değildir. Genelde ataklar halinde meydana gelir, zonklayıcı bir baş ağrısı şeklindedir. Atak süresi 4 saat ile 72 saat arasında değişebilir. Ataklar sırasında baş ağrısının yanı sıra mide bulantısı, kusma, ışıktan ve sesten rahatsız olma gibi belirtiler görülebilir. Kişi; karanlık, sesten uzak olan bir ortamda uyumak ister. Bu, günlük yaşamı etkileyen bir durumdur.
Migrenin nedeni tam olarak bilinememekle birlikte sinirsel(nörolojik) bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Huzursuzluk, üzüntü gibi belirtiler migren atağının geleceğini gösterebilir. Başlaması için tek bir etken yoktur. Üst üste gelen etmenler bunun sebebidir. Bir hastanede yapılan araştırmalardan alınan sonuçlara göre en temel sebepleri stres, halsizlik, yorgunluk ve öğün atlamadır.
Migren hastalığının; basit migren ve klasik migren olmak üzere iki çeşidi vardır. Basit migren; bayanlarda daha sık görülür ve kusma olayının görülmesi çok nadirdir. Klasik migrende ise; bulantının yanında kusma ve ataklar görülür ve ilk atak 40 yaşından sonra başlar. Atak sıklığı kişiden kişiye değişir. Hatta bazen kişinin atak zamanı da değişkenlik gösterebilir. Ayda 1-2 kez veya haftada bir kez atak geçirilebilir. Hareket ederken ağrının şiddeti artar.
Bir migren hastası bu dönemi şöyle özetlemektedir: “-Kafam zonkluyor, beynim patlayacak gibi oluyor. Normal ışık bile beni rahatsız ediyor. Midem bulanıyor. Atak başladığı sıralarda üşüyorum.”
Migren hastalığını tedavi ederken aynı zamanda oluşabilecek atakların da önüne geçmek gerekir. Bunun için; aşırır kalabalık ve yorgunluktan uzak durmalı, bol bol dinlenmeli, stresten kaçınmalı, atak başladığında yastıksız bir yatağa uzanıp uyumayı denemelisiniz.
Türkiye’de migren ile ilgili en kalıcı olan ve ses getiren araştırma Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgay Dalkara’ya aittir. Dalkara, bu konu üzerinde deneyler yapmış ve deney sonuçları dünyanın en önemli bilim dergilerinden olan Sciense’de yayımlanmıştır.
Online Bilgiler,Online Hesaplamalar ve Aslında içinde Online geçen Herşey hakkında Bilgiler veren Bir Platform
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası
04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte
-
DİSTANDÜ NEDİR? Distandü, kelime anlamı olarak “gergin” anlamında olup, organ üzerinde kullanılan tıbbi bir terimdir. Distandü, safra kese...
-
Kasık Mantarı Nedir? Kasık mantarı, en fazla karşılaşılan mantar enfeksiyonlarındandır ve Tinea Cruris olarak da bilinir. genel olarak e...
-
Türk Halk Müziği listeleri , Türk halk müziği türküleri , En Popüler Türk Halk Müziği Müzik Listeleri , türk halk müziği sanatçıları , türk ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder