19 Haziran 2015 Cuma

Kan Şekeri Nasıl Dengelenir?

Kan Şekeri Nasıl Dengelenir?

Dünyada her geçtiğimiz gün şekerli, unlu ve doymuş yağlar­dan zengin gıdaların, şeker ya da fruktoz (meyve şekeri) içeren  içeceklerin ve fast food türü gıdaların tüketimi­nin artışı­na paralel bir şekil­de obezite (şişmanlık) ve Tip 2 diyabetin rastlanma sıklığı yükseliyor­. 2­. tür diyabet gelişim den  evvel meydana gelen  aşırı insülin salgısı neticesin­de da "hipoglisemi", bir başka deyişle kan şekeri düzeyi­nin 70 mg/dl ya da altına düşme­si tablosu gelişiyor­.

Glukoz düzeyi­nin çok düşük olma­sı tehlikeli bir durumdur­. Zira beyin tek enerji kaynağı olarak devamlı glukoza, bir başka deyişle "kan şekerine" bağımlıdır­­.  Kan şekeri düştüğünde göz kararması, bayılma atakları, halsizlik, baş dönme­si ve titreme gibi neticeler ortaya çıkabiliyor­. Şimdi hangi beslenme hataları hipoglisemiye neden  oluyor birlikte bakalım.

Hipoglisemi; Hipoglisemi her geçen gün dünyada obezite ve 2­. tür diyabet oranındaki artışa paralel bir şekil­de yükseliyor­. Genel­de tür 2 diyabetin erken  süreci olsa bile, yalnız­ca bu sebep­lerden  ötürü ortaya çıkmıyor­. Yoğun çalışma temposu ve aşırı stres sebebiy­le yeteri miktar­da kalori ya da karbonhidrat alınamadığın­da ya da ağır egzersiz hallerinde kan şekeri ba­riz bir düzeye erişemediğinde de hipoglisemi görülebiliyor­.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nde Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Olcay Barış kan şekeri­nin düşmesine sebep olan beslenme hatalarını ve kan şekeri­ni dengede tutmanın püf noktalarını bizlere anlattı­.

1­. HATA: Sık beslenmek yerine, vücudu aç bırakmak, öğün atlamak Zamanın­da yenilişi lazım olan öğünün atlanması, geciktirilişi ya da ara öğünlerin atlanma­sı kan şekeri düşüklüğüne sebep olarak halsizlik, baş ağrısı, titreme, terleme, çarpıntı ve konsantrasyon güçlüğü gibi yakınmalara sebep olabilmekte­dir­­.

YAPMANIZ GEREKEN DOĞRU: Öğünleriniz arasın­da en  fazla 3 saat olsun: Açlık ataklarını kontrol altına almanız gerekmekte­dir­­. Bunun için açlık hissine göre değil, saate göre beslenin­. Uyandıktan başlayıp belli aralıklarla 3 ana öğün, 3 de ara öğün yapın ve öğünler arası­nın en  fazla 3 saat olmasına dikkat edin­. Öğle ve akşam yemeğini­zin arası uzunsa, bir ara öğün daha ekleyin ­. Böylelikle insülin hormonu düzgün bir şekil­de salınır ve kan şekeri­nin sabit düzeyde kalmasına imkan vermekte­dir­­.

2­. HATA: Şekerleme ve fastfood tipi beslenme Çikolata, pasta ve fast food tipi gıdalar­dan uzak duru­nuz­. Zira bu besinler­de mevcut olan kolay şeker ile yağ, kan şekeri­nin hızlı bir şekil­de yükseldikten  sonra bir an­da düşmesine sebep olmakta­dır­­.

YAPMANIZ GEREKEN DOĞRU: Basit şeker yerine kompleks şekerli gıdaları tüketin: Basit şekerler ba­sit sindiriliyor, hızla kana karışıyorlar­. İnsülin hormonunu salımını arttırıp hızla kan şekeri­ni düşürüyorlar­. Bunun tam tersi kompleks şekerlerin sindirimleri uzun sürmüş olduğu için kan şekeri­ni hızla yükseltmiyor, kandaki şeker düzeyi­nin sabit kalmasına yardımcı oluyorlar­. Kızartma yerine ızgara, haşlama, fırın­da hazırlanan yiyecekleri tüketin­. Basit şeker (çikolata, şeker, jelibon) yerine kompleks şeker içeren  tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, kepekli makarna, meyve, bakliyat ve proteinli ürünleri (süt, peynir, yoğurt, ayran) tercih edin­.

3­. HATA: Çok kalorisi ­düşük şok diyetler uygulamak Çok kalorisi ­düşük diyet planları baş ağrısı, baş dönme­si ve açlık ataklarına sebep olabilmekte­dir­­. "Açlığı açlıkla terbiye etmeyin"­. Hipoglisemide gaye hipoglisemi­nin nedeni­ni belirleyip tedavi etmek olmalıdır­­.  Bu yapılmaksı­zın başlanılan bilinçsiz diyetler sadece baş ağrısı ve bitkinlik yapmakla kalmıyor, aynı an­da panik atak nöbetlerine de yol açabiliyor­.

YAPMANIZ GEREKEN DOĞRU: Düşük kalorili diyetler katiy­yen  uygulanmayın: Diyet kişiye özeldir­­. Bun­dan dolayı enerji, protein, yağ ve karbonhidrat dengesi ihtiyacınıza göre düzenlenip beslenme planı ona göre bir uzman tarafı ile oluşturulmalı

4­. HATA: Aç karnına egzersiz yapmak Egzersiz kan şekeri gözetiminde fayda sağlıyor­. Lakin aç karnına yapıldıktan sonra göz kararma­sı ve baş dönme­si oluşabiliyor­.

YAPMANIZ GEREKEN DOĞRU: Egzersiz önce­leri sağlıklı atıştırın: Egzersize gitmeden  45* 60 dakika önce mutlak suretle kepekli ekmek, peynir, meyve ya da süt, diyet bisküvi, 10 fındık gibi dengeli bir öğün yapın­.

5­. HATA: Alkol ve kafein miktarına dikkat etmemek Alkol, kan şekeri­ni önce yükseltip sonra düşürdüğü için tüketimin­den  olanaklı mertebe kaçının­. Kafein glikoz dengesi­ni yeniden  kazanmak amacıyla yardım etmesi­nin hari­cinde bu durumun kötüleşmesine de ba­zı zamanlar neden  olabilmekte­dir­­.

YAPMANIZ GEREKEN DOĞRU: Sınırlı miktar­da tüketin: Alkolü aç karnına değil, dengeli bir öğünle tercih edin­. Kahve, çay ve çikolatalı içeceklerden  de kaçı­nın ya da bunları sınırlı sayıda tüketin­.

İlgili aramalar: kan şekeri nasıl dengelenir, kan şekeri neden düşer, kan şekeri nasıl yükselir, kan şekerinin düşmemesi için ne yapmak gerekir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte