Kabızlık İçin Ne Yemeli?
Bağırsak hareketlerinin normale göre azalması manasında olan kabızlık, birçoğu insan için büyük bir dert. Peki, kabızlığı gidermek amaçlı ne yemeli? İşte, uzmanların önerilerinden derlediği kabızlık gideren gıdalar listesi.
Kabızlığa İyi Gelen Meyveler
Sabahları aç karnına bol su için. Günde 2 ila 3 litre sıvı gıda tüketin.
Azar azar ve sıklıkla yemek yiyin.
Yiyecekleri iyice çiğneyin ki bağırsakta da basit çözünebilsinler.
İncir, kayısı, mürdüm eriği, üzüm gibi meyveleri yiyin ya da kompostosunu için. Bilhassa sabahları su içtikten sonra 4 - 5 adet kuru kayısı yemek bağırsak çalışmalarını çabuklaştırır.
Eriğin kurutulmuşu da kabızlığa karşı iyi gelmektedir. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yiyip üzerine de suyunu içebilirsiniz.
Elma yemekler den evvel yenilince kabızlığı geçirir.
Hangi Tür Yemekleri Yemeli?
Öğle ve akşam yemeklerinde çorba içmeye çalışın.
Et kabızlığı tetiklediği için et ve tavuk yerine sebze ya da balık tercih edin.
Yoğurt olarak prebiyotikleri tercih edebilirsiniz. Gece yatmadan evvel 1 kase yoğurt iyi gelebilir.
En tesirli önlem olarak, lif içeren yiyecek tüketiminizi artırın. Bununla birlikte günde 1 çay kaşığı tarçınla lif ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabileceğinizi de unutmayın.
Günde bir kaşık zeytinyağı içmek iyi gelebilir.
Bitkilerin Kabızlığa Etkisi
Adaçayı, kekik, sinameki gibi bitkiler bağırsak hareketliliğini fazlalaştırır. Bu bitkileri beraber ya da ayrı ayrı demleyip içebilirsiniz.
Zencefil çayı bağırsakların çalışmasına imkan vermektedir.
Keten tohumu mide ve bağırsak problemlerine karşı iyi gelmektedir.
Kayısı: Yemeklerden sonra yenildiği zaman sindirime yardımcı olan yaş kayısı, birazcık fazla alınınca ishale yol açabiliyor. Fakat bu yönüyle kabızlığa karşı mühim bir ilaç aynı anda. Güneşte kurutulmuş aşı kayısıyı sütle kaynattıktan sonra içerseniz, kabızlığa karşı iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Bununla birlikte beş tane kuru kayısıyı sıcak suyun içinde bir* iki saat beklettikten sonra bilhassa akşam yatma dan evvel yerseniz ve bu kürü üç hafta uygularsanız bağırsaklarınızı düzene sokabilirsiniz.
Erik: A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri yönünden zengin bir meyve olan erik, kabızlık sorununda da birebir etkili. Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar söktürücü ve kabızlık gideren . Bilhassa komposto olarak düzenli yerseniz, bağırsaklarınızın oldukça iyi çalıştığını göreceksiniz. Kurutulmuş erik de kabızlığa karşı iyi bir ilaç. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek, kabızlık sorununa karşı oldukça etkili.
Elma: Kabızlığı önlemek için lifli besinler tüketmeyi tavsiye ediyor uzmanlar. İşte elma, bu besinler arasında en değerli bulunanlarından. Zira 180 gramında 5 gram gibi yüksek bir lif zenginliğine sahip. Sindirim sisteminde büyük rol oynayan elmada mevcut olan suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikliyor ve hızlandırıyor. Lakin elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekir. Çünkü lif, kabuğunda daha yoğun bulunmaktadır. Bununla birlikte elmayı yemekler den evvel yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha tesirli olmaktadır.
Üzüm: Kabuk ve çekirdekleri mideye zarar vermeden sindirimi hızlandıran, bağırsak sisteminin çalışmasını düzene sokan ve bağırsak sancısını gideren üzümün bilhassa kuru olanı kabızlıkta birebir etkili. Bir bardak kaynar suyun içerisine 10 gram kuru üzüm ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra içerseniz, kabızlık probleminin üstesinden gelebilirsiniz. Bu üzüm küründen günlük olarak üç bardak içmeniz gerekir.
Pırasa: Bol vitamin, mineral ve türlü nitritleri ile şifa verici özelliği bulunmakta olan pırasa, mide* bağırsak rahatsızlıklarında da oldukça etkili. Pırasa yemeğini sevenler yaşadı! Pirinçsiz olarak ve zeytinyağlı pişirilen pırasa, kabızlık sorununda ve bağırsak florasını düzene sokma hususunda oldukça etkili. Haftada en az dört kere tüketmeniz kaydıyla…
Sinameki: Sinemakinin müshil etkisi, içeriğindeki antrachinon türevleri ve birtakım glikozitlerden kaynaklanmaktadır. Sinamekinin yaprağını kabızlık sorununda kısa süreli olarak kullanabilirsiniz. Lakin kullanma süreniz 10 günü geçmemeli. Aksi takdirde bağırsaklarınız tahriş olabilir. Bu tahrişi asgariye indirmek amacı ile sinamekiyi yalnız başına değil, rezeneyle karıştırarak içmek daha münasip olmaktadır. Hem yalnız başına içecek olduğunuz sinameki, karın ağrısı ve gaz da yapabilir.
Ispanak: Vücut için gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki çeşidi olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özelliğine de sahip. Bilhassa çiğ olarak salatada tüketildiği zaman iyi bir lif kaynağı. Tabii çiğ olarak yemek istemeyip yemeğini de yapabilirsiniz. Bir de ıspanağı kaynatıp balla tadlandırarak içmek, kabızlığa iyi geliyor.
Lahana: Lahana, lifli besinlerden olduğundan hazmı kolaylaştırıyor, kabızlığı önlüyor. Haşlayıp balla tatlandırarak bir su bardağı kadar içebilecek olduğunuz gibi; yapraklarını sıkarak suyunu çıkarıp, bu suyu sabah aç karnına, öğleyin ve gece yatma dan evvel birer bardak içerek de yiyebilirsiniz. Bununla birlikte tane lahana yaprağını kaynatıp ılınan suyundan günde 2 ila 3 bardak kadar içerseniz de kabızlık probleminin önüne geçebilirsiniz.
Zeytinyağı: Pek çok hastalığa yararı olan zeytinyağı kabızlık sorununda da etkili. Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin olan zeytinyağı, hazmı çok basit olduğundan, gıdaların bağırsaklar tarafı ile daha da iyi emilimini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenliyor. Zeytinyağı, ayrıca bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırarak kabızlığa mani olmaktadır. Unutmayın, sabah kahvaltı dan evvel alacak olduğunuz bir ya da iki çorba kaşığı zeytinyağı, kolay kronik kabızlığa faydalı olmaktadır. Daha iyi sonuç almak amacıyla su ile karıştırabilirsiniz.
Online Bilgiler,Online Hesaplamalar ve Aslında içinde Online geçen Herşey hakkında Bilgiler veren Bir Platform
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası
04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte
-
DİSTANDÜ NEDİR? Distandü, kelime anlamı olarak “gergin” anlamında olup, organ üzerinde kullanılan tıbbi bir terimdir. Distandü, safra kese...
-
Kasık Mantarı Nedir? Kasık mantarı, en fazla karşılaşılan mantar enfeksiyonlarındandır ve Tinea Cruris olarak da bilinir. genel olarak e...
-
Türk Halk Müziği listeleri , Türk halk müziği türküleri , En Popüler Türk Halk Müziği Müzik Listeleri , türk halk müziği sanatçıları , türk ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder