3 Şubat 2016 Çarşamba

Acıkavun (Eşekhıyarı) Nedir?

Acıkavun Nedir?

Acı kavunun başka bilinen  adları da bulunmaktadır­­.  Acıdülek, Cırtlak, Birtlangiç, Ebucehil kavunu, Cırtatan, Eşekhıyarı ve Kargadüveleği olarak da bilinir­­. Sarı çiçekli, tüylü, çok senelik, otsu bir bitkidir­­. Kökleri 30 * 40 cm, gövdesi ise 1 ila 2 metreyi bulur­. Toprak üzerinde gövde ve dalları­nın üzeri fırça gibi sert tüylerle kaplıdır­­.  Yaprakları üçgen  - kalp şeklinde ve uçları dişlidir­­. Üzeri uysal altı sert tüylerle örtülüdür­. Yıkılmış kullanılmayan, unutulmuş yerler­de yetişir­­. Güney Avrupa ve Türkiye’de sık görülmekte­dir­­. Meyvesi 4 ila 5 santim boyunda, küçük uzun yumurta biçimin­de , yeşil renkli ve üzeri tırtıklıdır­­.  İçinde sümüksü bir sıvı, siyaha yakın koyu kahve renkli tohumları bulunur­. Meyve geliştikçe içinde büyük bir basınç toplanır ve rengi yavaşça sararır­­. Sonra patlayarak tohumlarını 4 ila 6 metre uzağa atar­. Meyveler olduğun­da renk sarıya çalan * yeşil olur ve dalın­dan kolaylık­la koparıla­bilir­­. Koparıldığı yer­de bulunmakta olan delikten  tohumları ve öz suyu rahatlıkla akar­. Dikkat etmek gerekir­­. Göze gelmemelidir­­. Zira zehir içerir­­. Göz için çok tehlikelidir­­.2 gramdan fazlası öldürür­. Başka ilaçlarla bir­likte alınmamalıdır­­.  Kokusu kötü tadı acıdır­­.

acıkavun, eşek hıyarı, acıdülek, cırtlak, cırtatan, ebucehil kavunu


Acıkavun ile ilgili uzman görüşü (Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Fikret Akınerdem):

Bitki­nin sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği­ni duyduğunu ifade edici Akınerdem, "Yararlı bir bitki olsaydı Anadolu insanı bu bitkiye eşek hıyarı ya da Ebu Cehil karpuzu demezdi­. Kullananları gördüm­. 'Acı kavun kullandım memnun kaldım, memnun olmadım' diyen  de var, 'kullandım hemen  hemen  ölüyordum diyen  de' var" ifadesi­ni kullandı­.

Meyvesi olgunlaştığı zaman içerisindeki basınç 6 bara ulaşarak tohumlarını saatte 36 kilometre hızla fırlatan acı kavunun gözleri kör edebileceğine dikkati çeken  Akınerdem, şunları söyledi:

"Aşırı kullanımı­nın bilhassa alerjik bünyelere vermiş olduğu zararı duymak­tayız­. Acı kavun bitkisi­nin kullanımda dikkatli olunması gerekir­­. Rastgele yüze, göze, ağza sürüp ya da ilaç gibi içilerek katiyyen  kullanılmama­sı gerekir­­. Bitki­nin kullanımın­dan kaynaklı şikayetler yaşana­bilir­­. İnsanlar zayıf düşebilir, zehirlenmeler yaşana­bilir, bünyede bazı kalıcı etki bıraka­bilir­­. Doğacak bebeklere çok ciddi zarar verebilir­­."

"Hiç kimse bu bitkiyi dikemez ya da yetiştiremez"

Bitki­nin kendi kendi­ne büyüdüğünü vurgulayan Akınerdem, "Hiç kimse bunu dikemez ya da yetiştiremez­. Üretim alanları­nın hari­cinde, yıkılmış virane yerler­de bol miktarlar­da bula­bilirsiniz­. Bu bitki­nin taze meyvesi sıkıldığında, bitki­nin tohumları­nı da içeren  mukus benzeri bir salgı fışkırtır­­. Olgunlaştıktan sonra patlayarak tohumları etrafa saçılıyor ve kendi kendi­ne yeniden  hayat buluyor­. Bu özelliği nedeniyle, İngilizce'de 'squirting cucumber' (fışkırtan hıyar) olarak anılır­­. Kimse bu bitkiyi ticari olarak yetiştirmez" diye konuştu­.

İlgili aramalar: acıkavun nedir, eşekhıyarı nedir, eşek hıyarı bitkisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte