Gebelikte İlaç Kullanımı
Hayatınızın en mühim süreci hamilelik… Hem bebeğinizin hem de sizin için yaşadığınız hayat standardına ara vererek, her şeyiyle daha dikkatli yaşamanız lazım olan bir dönem. Yediğinize içtiğinize dikkat etmeli, kullandığınız ilaçları doktorunuza sormadan almamanız gerekir. Elbette ki gebelik boyunca var olan problemleriniz artar, ağrılarınız, şikayetleriniz fazlalaşırsa ilaç kullanmak elbetteki gerekli. Zaten doktorunuz sizin için en doğru ilacı ya da tedaviyi sağlayacaktır.
Gebelikte kullanılan ilaçlar FDA (Amerikan ilaç bakanlığı)’ ya göre 5 kategoriye ayrılmış;
A kategorisi: Gebelik boyunca kullanılığı zaman hiç bir sakıncası olmayan ilaçlar. Yani vitaminler gibi. Doktorun denetiminde, tavsiye edilen dozda kullanmak kaydıyla kullanılabilir.
B kategorisi: Hayvanlarda denemiş ve hayvanlardaki cenine zarar vermemiş ilaçlardır. Fakat insanlarda denenmediği halde zararsız kabul edilerek kullanılıyor. Aynı şekilde vurguluyorum ki doktorunuzdan tavsiye almadan eczaneden alarak kullanmayın.
C kategorisi: Gebelikte zararlı olduğu hayvanlar üstünde kanıtlanmış ilaçlar. Zarar yarar oranı doktorunuzca hesaplanarak alınabilecek olan ilaçlardır.
D kategorisi: Bebeğe zarar verme ihtimali yüksek ilaçlar. Lakin anne adayının sağlığı ciddi risk altındaysa kullanılması gereken ilaçlardır.
X kategorisi: Bebeğe zararı net,kesin ilaçlardır. Kesinlikle kullanılmaması gerekir.
Bu bilgileri vermemin amacı, siz de benim gibi prospektüs inceliyorsanız kategoriler ilaç ile ilgili bilgi kazanmanızı kolaylaştırabilir.
İlaç kullanımında riskli dönem ne zamandır? br />Döllenmeden sonrasındaki 20 günde alınan ilaçlarda ya düşük olur, Yada bebeğiniz sağlıkla yoluna devam eder. Ya hep ya hiç kuralı mevcuttur. Döllenmeden sonrasındaki 21 ila 56 gün arası ise riskli dönemdir. Zorunda olmadıkça hiç kullanılmaması gerekir. br />br />Başka dönemlerde yukarıda da bahsettiğim gibi ilaç kategorisine ve sizin hastalığınıza, ihtiyacınıza göre doktorunuz en doğru ilacı verecektir. br />br />Mide bulantısı için ilaç kullanabilir miyim? br />Mide bulantısı için tavsiye edilen ilaçlar bulunmakta. Lakin olanaklı mertebe kullanmamak gerekir, çünkü bebeğinizin gelişimine menfi etkiyi olabilir. br />br />Reflü, Mide yanması için ilaç kullanabilir miyim? br />Doktorunuz tarafı ile size tavsiye edilen ilaçlar mevcut. Lakin benim de denediğim bir metot olarak mide yanmanız olduğunda süt için. Az da olsa işe yarıyor ve sizi rahatlatıyor. br />br />Kabızlık amaçlı doğal metodlarla ( bol su, kuru kayısı..vb) çare bulamadıysanız doktorunuza başvurabilirsiniz. br />br />Baş ağrısı için ise parasetamol muhteviyatlı ilaçları kullanabilirsiniz. B risk grubuna girmekteler. Doktorunuza danışmadan asla! br />br />Bitkisel ilaçları kullanabilir miyim? br />Bitkiler evet sağlıklı, kısa süreli çözüm gideren fakat hamilelik süreci boyunca her bitki masum olmaz. Hatta bitki çayı içerken bile dikkat etmeniz gerekir. Bundan ötürü yine doktorunuza başvurmalısınız diyeceğim. br />br />Gördüğünüz gibi hamileliğinizde hastalanmaktan kaçının ama korkmayın. Doktorunuzun gözetiminde sıkıntılardan kurtulmanız olanaklı. Fakat katiyyen ve katiyyen doktorunuzdan tavsiye almadan en zararsız olduğunu düşündüğünüz ilacı bile kullanmayın. Bu size ve bebeğinize dönülmez yaralar açabilir.
Online Bilgiler,Online Hesaplamalar ve Aslında içinde Online geçen Herşey hakkında Bilgiler veren Bir Platform
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası
04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte
-
DİSTANDÜ NEDİR? Distandü, kelime anlamı olarak “gergin” anlamında olup, organ üzerinde kullanılan tıbbi bir terimdir. Distandü, safra kese...
-
Kasık Mantarı Nedir? Kasık mantarı, en fazla karşılaşılan mantar enfeksiyonlarındandır ve Tinea Cruris olarak da bilinir. genel olarak e...
-
Türk Halk Müziği listeleri , Türk halk müziği türküleri , En Popüler Türk Halk Müziği Müzik Listeleri , türk halk müziği sanatçıları , türk ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder