29 Ekim 2014 Çarşamba

Hamilelik Riskleri

HAMİLELİK RİSKLERİ

Hamilelikteki riskli durumları savmanın en  mü­him şartı; planlı bir hamilelik yaşamak, hamile kalma dan evvel ve gebelik süresince düzenli doktor kontrolleri­ni sürdürmektir­­. Gebelikte en  fazla görülmekte olan jinekolojik kanser türleri içerisinde rahim ağzı kanseri bulunmakta­dır­­.  Gebelik esnasın­da smear alınması­nın hiç bir sakıncası bulunmadığı gibi, tarama testlerine de mutlak suretle devam edilişi gerekmekte­dir­­.

İLERİ YAŞTAYSANIZ TAHLİLLERİNİZİ AKSATMAYIN
Annenin yaşı arttıkça, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hamilelik için risk taşımakta olan sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor­. Yüksek kan şekeri, gebeliğin ilk 3 ayın­da bebeğin organ gelişimi­ni menfi etkilemekte­dir­­. Annenin kan şekeri, gebeliğin ilerideki ayların­da kontrol altına alınmadığı sürece, bebeğin aşırı büyümesine ve doğumun zor hale gelmesine neden  olmakta­dır­­.  Doğuma yaklaşan süreçte annenin kan şekeri­nin yüksek olması, doğacak bebeğin akciğer gelişimi üzerinde menfi etki yapmakta­dır­­.  Tüm nedenler göz önüne alındığı za­man ileri yaştaki anne adaylarının, hamile kalmadan önce, kan şekeri ve kan basıncıy­la alakalı kontrollerden  geçişinde fayda bulunur­.

TARAMA TESTLERİNİ MUTLAKA YAPTIRIN
Her annenin özürlü olan bebek doğurma rizikosu ve bebeklerde yapısal ya da kromozomlarla ilgili bozukluklar olabilmekte­dir­­. Kromozom bozukluğunu saptamak için­. 11* 14­. haftalar arasın­da ense ölçümü, 16* 20­. haftalar arasın­da ise 3'lü ya da 4'lü testler yapılmakta­dır­­.  Bu testler halk arasın­da 'zeka testi* olarak bilinir­­.Test sonuçların­da risk yüksek çıkarsa, daha kesin bir sonuç için amniyosentez (bebeğin içinde bulunmuş olduğu sıvıdan örnek alınması) yapılmakta­dır­­.  Kromozom hastalıkları­nın tedavisi olmadığın­dan anne ve babaya bu gebeliklerin sonlandırılışı seçeneği sunuluyor­. Organlara ait (kalp, beyin vs­.) yapısal bozuklukların büyük çoğunluğu ayrıntı­lı ultrason incelemesinde saptanmakta­dır­­.  Bu anomalilerin azıcık bazısı anne karnın­da tedavi ediliyor­. Yapısal deformitesi (bozukluğu) olan bebek dünyaya getirecek anne adaylarının, yenidoğan yoğun bakım hizmeti oldukça iyi olan merkezlerde doğuma yönlendirilimi ve ailenin de bu duruma psikolojik olarak hazırlanma­sı gerekmekte­dir­­.

YAŞAM BİÇİMİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Bebek ölümleri­nin en  mü­him sebeplerin­denbiri, erken  doğumdur­. Bu rizikosu artıran faktörlerin başın­da çoğul gebelikler, annenin sigara, alkol ya da uyuşturucu madde kullanması, evvelki hamilelikler­de yaşanmakta olan erken  doğumlar ve rahimde bulunan yapısal bozukluklar sayılabiliyor­. Erken  doğumu engellemek için; tüp bebek uygulamaların­dan dola­yı artış gösteren  çoğul gebeliklerin önlenme­si ve anne adayları­nın bağımlı oldukları sağlığa zararlı maddelerden  uzak durmaları, stres ve yorgunluktan kaçınmaları gerekmekte­dir­­. Gebeliğin 20* 24­. haftaları içerisinde rahim ağzı uzunluğu ölçülerek de erken  doğum rizikosu tespit edilebiliyor ve gerekirse rahim ağzına dikiş atılabiliyor veya ilaç tedavisi uygulanmakta­dır­­.

TEKRARLAYAN DÜŞÜĞÜNÜZ VARSA UMUDUNUZU YİTİRMEYİN
Tekrarlayan düşüklerin nedenleri arasında, anne ya da babanın kromozom bozukluğu taşıyıcısı olma­sı veya annenin rahminde miyomların olma­sı gösteriliyor­. Ayrıca genetik olarak kanın pıhtılaşmasıyla ilgili bozukluklar da tekrar edici düşüklere neden  olabilmekte­dir­­. Ancak, düşüklerin yarıdan fazlası­nın sebe­bi belirlenemez­. Bu durumda anne adayı­nın morali­ni bozmama­sı gerekir çünkü sağlıklı doğum olasılığı, düşük ihtimalin­den  her zaman daha yüksek olmakta­dır­­.

RAHİM AMELİYATI GEÇİRDİYSENİZ DOKTORUNUZA HABER VERİN
Rahimdeki miyomların alınma­sı gibi bir­takım cerrahi müdahaleler, hamilelik boyun­ca ya da doğum esnasın­da rahmi yırtılmaya uygun hale getirebiliyor­. Böyle bir durum mevzu­bahis olduğunda, bebeğin kaybedilme olasılı­ğı ortaya çıkar­. Bun­dan dolayı doktorları bilhassa geçirilmiş rahim ameliyatlarıyla ilgili bilgi sahibi yapmak gerekmekte­dir­­.

KAN UYUŞMAZLIĞI İHTİMALİ İÇİN DOĞRU ZAMANDA İĞNE YAPTIRIN
Kan uyuşmazlığı son yıllar­da bir sağlık sorunu olarak görülmüyor­. Zira koruyucu iğneler bu durumun oluşumu­nu engelliyor­. Kan uyuşmazlığı olan çiftlere 28­. gebelik haftasın­da tavsiye edilen  bu iğneler, 12 hafta süren  bir koruyuculuk sağlıyor­. Lakin hasta, daha önce kan uyuşmazlığı nedeniyle düşük yaptıysa ve düşükten  sonra kendisine koruyucu iğne yapılmadıysa, hastalığa duyarlı bir hale gelebiliyor­. Bu da bir sonrasındaki hamilelikte bebekte kansızlığa, hat­ta ağırlığına bağlı bir şekil­de anne karnın­da kalp yetmezliğin­den  ölüme neden  olabilmekte­dir­­. Bun­dan ötürü daha önce kan uyuşmazlığı nedeniyle düşük yapan veya hamileyken  kanama­sı olan hastaların bu iğneyi yaptırmaları gerekmekte­dir­­.

DÜZENLİ GEBELİK VE TANSİYON TAKİPLERİNİZİ KESİNLİKLE YAPTIRIN
Hamileliklerin yüzde 7* 10'un­da gebelik zehirlenme­si olarak bilinmekte olan preeklampsi, yani tansiyon­da yükselme ve idrar­da protein görülüyor­. Preeklampsi­nin neden  ortaya çıktığı henüz bilinmiyor ve tedavisi de yapılamıyor­. Bu durum anne için yaşam­sal tehlike oluşturabildiğinden, gebeliğin erken­den  sonlandırılışı gerekebiliyor­. Genel­de gebeliğin son ayların­da meydana gelen  preeklampsi, bebekte gelişim geriliğine veya anne karnın­da ölüme neden  olabilmekte­dir­­. Bunu Önlemek amacı ile bir sağlık merkezinde düzenli gebelik kontrollerine giderek, tansiyon takip edilişi yaptırmak gerekmekte­dir­­. İstirahat, tansiyon seviyesi­ni düşürüyor ve bebeğin gelişimine zaman kazandırıyor­. Ayrıca testler sayesinde hamileliğin daha başlangıcındayken  tansiyon yüksekliği yaşanıp yaşanmayacağı saptanabiliyor­. KULLANDIĞINIZ İLAÇLAR VARSA ADINI, NE ZAMAN VE NE KADAR KULLANDIĞINIZI DOKTORUNUZA BİLDİRİNİlaç kullanımı, alkol, uyuşturucu ve sigara, erken  doğumun yanı sıra, bebekte yapısal sakatlıklara neden  olabilmekte­dir­­. Sara ve akne tedavisinde kullanılan bir­takım ilaçların, antibiyotiklerin ve antikanser ilaçları­nın bazıları­nın sakatlık yapmış olduğu bilinir­­. Kullanılan ilaçların, bu ilaçların ne zaman ve ne kadar kullandığı­nın mutlak suretle doktora bildirilişi gerekmekte­dir­­.

AİLENİZDE YA DA DAHA ÖNCEDEN DOĞMUŞ ÇOCUĞUNUZDA KALITSAL BİR HASTALIK VAR İSE ÖNLEM ALIN
Ailede ya da evvelki hamilelikler­de özürlü çocuk dünyaya getirilmişse, bu durum bir sonrasındaki hamilelikte de tekrar edebiliyor­. Bilhassa akraba evlilikleri, bir sonrasındaki nesillerde bir­takım hastalıkların riski­ni artırıyor­. Herkes 5* 6 hastalığın geni­ni taşıyor­. Dolayısıyla aynı soydan gelen  insanlar evlendikleri zaman aynı hastalığı taşıma riskli durumları de yükseliyor­. O nedenle akraba evliliklerinde daha çok sorun görülüyor­. Lakin ne yazık ki bu hastalıkların bazısı metabolik hastalık olduğun­dan ultrason ile saptanamaz­. Ayrıca daha önce down sendromu benzeri kromozom ya da doğuştan kalp hastalığı gibi yapısal anomalili bebek doğurmuş olan bir annenin daha sonrasındaki hamileliği de bu bakımdan riskli olmakta­dır­­.

GENİTAL SİĞİL VARSA, DOKTORUNUZA SÖYLEYİN
Doğum esnasın­da annede aktif cinsel herpes (ağrılı, kaşıntılı için su dolu sivilceler) olma­sı durumunda, normal doğum önerilmez­. Zira normal doğumda cinsel herpese neden  olan virüsün çocuğa bulaşma­sı halinde öldürücü neticeler doğabilmektedir­. Bu annelerin mutlak suretle sezaryen  ile doğum yapma­sı gerekmekte­dir­­.

İlgili aramalar: hamilelik riskleri nelerdir, gebelik riskleri, gebelikte dikkat edilmesi gerekenler, hamilelik uyarıları, hamilelik tavsiyeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte