8 Ekim 2014 Çarşamba

Jinekolojik Muayene

JİNEKOLOJİK MUAYENE

Jinekoloji, cinsel sağlığı ve üreme sağlığını korumayı amaçlayan hanımlara has tıbbi bir bakımdır­­. Bu bakım, hastalıklar­dan korur, kanserlerin erken  tanısını, üreme organlarına etki eden  enfeksiyonların erken  tanı ve tedavisi­ni ve sonr­dan ortaya çıkabilecek kısırlık gibi komplikasyonların önlenmesine imkan verir­­. Sağlığımız ve geleceğimiz için jinekolojik muayeneden korkmamamız gerekir.

Jinekoloğa gittiğiniz zaman yapılacak işlemler nelerdir?

Bir çok genç kız için ilk jinekolojik muayene oldukça tedirgin edici gözükse de önemi düşünüldüğü zaman bu buluşmanın katiyyen  başka zamana bırakılmama­sı gerekmektedir­­. Bir genç k ı­zın bu randevuda nelerle karşılaşacağını bilişi endişeleri­ni yenmesinde destek olmakta­dır­­. Öncelikle kişisel, ailesel, cinsel ve tıbbi öyküler alınmaktadır­­. Jinekolojik muayene yapılır ve laboratuvar testleri istenir­­. Muayenenin adet kanaması­nın bulunmadığı bir süreçte yapılışı gereklidir­­. Adet kanama­sı hem laboratuvar testleri­nin sonuçlarını hem de muayeneyi etkilemektedir­­. Muayene öncesindeki birkaç gün vajinal duş ve krem kullanımın­dan kaçınmak gerekir­­.

Jinekologla ilk buluşmadan evvel sorulmak istenen  soruların belirlenerek not alınışı buluşmanın daha verimli geçişine imkan verir­­. Jinekoloğa verilen  bilgilerin ve aktarılan şikayetlerin eksiksiz oluşu gereklidir­­. Jinekoloğa verilen  bütün özel bilgiler gizli kalır­­. Yanlış veya eksik bilgi verilişi tedaviyi ve sorunların tayin edilmesi­ni menfi etkilemektedir­­.

Jinekolojik muayenede doktora verilmesi lazım olan bilgiler nelerdir?

Tıbbi öyküde neler aktarılmalı?
Son adet zamanı
Adet kanaması­nın ne kadar sürmüş olduğu
Adet döngüleri­nin uzunluğu
Ara kanamaların olup bulunmadığı
Genital bölgede ağrı, kaşıntı ve akıntı oluşu
Başka bir tıbbi problemin bulunup bulunmadığı
Aile fertlerinde görülmekte olan hastalıklara ait olan bilgiler
Önceden  geçirilmiş hastalıklar, cerrahi işlemler ve kullanan ilaçlara ait olan bilgiler
Sigara, alkol ve beslenme alışkanlıkları hakkın­da bilgi
Birçok genç kız ilk jinekolojik muayene önce­leri epey tedirgin olmakta­dır­­. Oysa jinekolojik muayene ağrıya yol açmayan ba­sit ve beş dakikadan fazla sürmeyen  bir işlemdir­­. İlk muayene önce­leri bireyin kendisi­ni rahatsız hissetme­si epey doğaldır ve muayenede neler yapılacağı hususun­da öncesin­den  bilgi kazanmak endişeleri azaltır­­.

Jinekolojik muayene nasıl yapılır?

Jinekolojik muayene ile cinsel organların durumu ve jinekolojik problemler değerlendirme yapılır­­. Jinekolojik muayene için iç çamaşırı­nın çıkartılıp, jinekolojik muayene masasına yatılışı istenir­­. Bu sırada karın ve bacakların örtülebileceği bir örtü verilir ve muayene başlama dan evvel masanın uç kısmına kayarak ayakların muayene masası­nın iki yanın da mevcut olan özel ataçmanlara geçirilişi istenir­­. Doktorun muayene yapabilişi için bacakları ayırarak yatmak gerekir­­. Bu pozisyon­da bireyin kendisi­ni rahat bırakma­sı muayene işlemi­ni çok kolaylaştırır­­. Doktor eldiven  takarak dış cinsel organları muayene eder­. Kızarıklık, tahriş, kist ve siğil olup olmadığını denetler­. Çok kısa süren  bu işlem herhangi bir acı vermez­. Karın­dan yapılacak ultrasonografi ile üreme organları değerlendirme yapılır­­. Jinekolojik muayene sonra­sı doktor idrar tahlili ve kan sayımı gibi birkaç tahlil isteyebilmektedir­­.

Jinekolojik açıdan ilk muayene için "18 yaş"tan bahsedilse de yaşa bakılmaks ı­zın mutlak suretle jinekolojik kontrolden  geçilmesi­ni gerektiren  durumlar vardır;

Karnın alt bölgesinde ağrı
Adet düzensizlikleri, adet kanaması­nın olmayışı ya da gecikme­si
Normal olmayan kanamalar
Dış cinsel organlar­da ağrı, şişlik, kaşıntı, parça ve yaralar olma­sı
Vajinal akıntı, kaşıntı ve ağrı oluşu
15-16 yaşına gelinmiş olmasına rağmen  adet kanaması­nın olmayışı
Cinsel temas yoluyla bula­şan hastalıklara maruz kalınması

Jinekolojik muayeneyi sene içerisinde kaç kez yapmak gerekir?

Jinekolojik muayene sırasın­da ilk olarak vajinanın dış kısmın­da herhangi bir iritasyon (tahriş, kızarıklık) ya da hastalık olup, bulunmadığı inceleniyor­. Ardın­dan pap test (sürüntü testi) yapılıyor­. Alınan hücrenin anormal bulunup bulunmadığı araştırılmaktadır­­. Çok hızlı yapılmakta olan bir işlem ve can acımıyor­. Eğer canınız acırsa, bunu mutlak suretle doktorunuza söylemelisiniz! Cinsel yaşamı başlamış kişiler için pap testi yaptırmak önemli­. Zira cinsel münasebet ile geçen  hastalıklar türlü kanserlere neden  olabiliyorlar ve bu yolla teşhis koyula­bilmektedir­­. Bu testten  sonra doktor yumurtalık ve rahmi kontrol edip, sağlıklı olup, olmadıklarına bakıyor­.

Doktorların çoğunluğu jinekolojik muayeneyi sene içerisinde bir defa tavsiye etmektedirler­. Amerikan Kanser Enstitüsü, ilk üç jinekolojik muayanede pap test yapılmasını, eğer sonuçlar normalse, hangi genel­de uygulanacağını doktorla konuşmaları gerektiği­ni öneriyor Bu tür muayeneler devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde yapılabiliyor­. Özel sağlık sigortaları da ücreti­ni ödüyor­.

Genç kızların düzenli sağlık kontrollerinde ikinci sırada, tansiyon takip edilişi var­. Son derece çabuk yapılan, ba­sit bir işlem­. Her gittiğinizde doktor tansiyonunuzu kontrol etmeli­. Bilhassa ailenizde tansiyon hastası var ­ise ya da çok şişmansanız tansiyon ölçümleri­ni ihmal etmemeniz gerekir­. Her iki sene içerisinde bir öneriliyor­. Üçüncü aşamada, cilt doktoru bulunuyor­. Bilhassa cildinizde anormal bir durum, renk değişmesi, benlerde büyüme varsa, hemen  deri hastalıkları uzmanına başvurmalısınız­. 20-40 yaşları arasın­da bulunan kadınların üç sene içerisinde bir, sorunları olmasa da cilt doktoruna gitmeleri gerekmektedir­­.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte