HAMİLELİKTE REFLÜ
Mide muhteviyatında mevcut olan sıvıların yukarıya doğru yani yemek borusuna doğru geriye kaçışı reflü olarak tanımlanır. Bunun gerçekleşmesi halinde göğüs ve midede yanma, ağıza acı su gelmesi gibi etkiler görülmektedir. Reflü rahatsızlığı normal kişilerde de görülebilmektedir. Lakin gebelik süreci boyunca daha fazla artış gösterir. Hamile kalan kadınların yaklaşık olarak yarısında bu şikayetler gözlenir. Gebelik süreci boyunca kadınların en fazla yakındıkları bir konudur.Gebelikte reflü neden olur?
Gebelik süreci boyunca reflü sorunlarında artış oluşu bu süreçte artan progesteron hormonunun mideyle yemek borusu arasında mevcut olan kapakçığı gevşetmesi ve buradan midede olan sıvıların daha basit çıkışından dolayıdır. Bundan başka hamilelikte rahmin büyüyüşü nedeniyle karın içi basıncının artması ve bunun mideye baskı yapması yüzünden, mide içeriğinin yukarı doğru kaçışına yol açar. Gebelik süreci boyunca meydana gelen reflü şikayetleri genel olarak doğumla beraber sona erer.
Gebelikte Reflü İçin Ne Yapılabilir?
Anne adayının öncelikli olarak reflüye sebep olabilecek birtakım yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bu gıdalar arasında çikolata, çay, kahve, baharatlı besinler, yağlı yiyecekler, naneli besinler ve domates sayılabilir. Ayrıca doktorun tavsiyesi ile antiasit ilaçlar kullanılabilir. Anne adayları yemeklerini az ve sık öğünler halinde düzenlerlerse bu sıkıntıları daha az yaşarlar. Uzun süre aç kalarak, ağır yemekler yemek sıkıntıların artmasına yol açar. Bunların haricinde karın bölgesini sıkan giysilerden ve fazla kilo almaktan uzak durmak gerekir. Geceleri yüksek yastık kullanımı gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder