KÜRTAJDA PARÇA KALMASI NEDİR?
Kürtajda parça kalması gebeliğin tamamen sonlandırılmaması veya rahmin tam olarak temizlenememesi, özetle; gebelik materyalinden bir parçanın hastanın rahminin içerisinde kalması durumudur. Genelde kürtaj işlemi uygulandıktan sonra çok nadiren de olsa gebelik kesesi veya plasentanın küçük bir kısmının rahmin içinde kalması durumudur.Kürtaj işlemi sonrası yaklaşık olarak hastalarda %2-3 oranına rahim içinde gebelik ile alakalı parçalar kalabilmektedir. Eğer hastanın rahim için de bir miyom durumu mevzubahis ise veya rahim iç boşluğunda bir miyom varlığı var ise bu nedenden kaynaklı olarak normal anatomisinin bozuluşu hallerinde kürtaj işlemi uygulamasında parça kalması sorunu ortaya çıkar.
Kürtaj sonrası rahmin içinde kalan parçanın belirtileri nelerdir?
Hastaya kürtaj işlemi gerçekleştirilip gebelik sonlandırıldıktan sonrasındaki günler kanamalar gittikçe azalır ve kesilir çünkü 1 hafta içerisinde azıcık bir miktar kanama olur. Ama kürtaj işlemi sonrası rahmin içerisinde herhangi bir parça kalmışsa daha sonrasındaki günlerde kanamalarda azalış yerine artışlar görülür. Parça kalması halinde hastada parça biçiminde pıhtılar düşer veya normalden aşırı kanamalar meydana gelmektedir.
Bazı durumlarda da hasta kürtajdan sonranda küçük veya büyük parçalarda düşürebilir. Lakin rahim içinde gebelik ile alakalı bir parçanın olup bulunmadığı tam olarak tespit edilemiyorsa hastanın rahminin kasılışı için birtakım ilaçlar veya antibiyotikler verilir. Kürtaj işlemi sonrası hastada görülmekte olan ağrılar 1 ila 2 gün içerisinde geçer ama rahim içinde parça kalması halinde ağrılar daha uzun sürmektedir. Hatta bazı zamanlar bu ağrılar aynı adet sancıları ve krampları biçiminde görülebilir.
Mesela hasta da parça kalması halinde ağrılar ve kanamalar meydana gelmez fakat kürtajdan sonranda yapılmakta olan muayeneler de tesadüf eseri görülür. Genelde kürtaj işleminden sonra hastanın rahmin de kalan parçalar enfeksiyona veya başka bir komplikasyona sebep olmayışı için kürtaj olduktan 1 hafta sonra mutlak suretle kontrol muayenesine çağrılmaktadır. Bu muayene sırasında hastanın rahminin içerisinde parça kalmış ve buda ultrasonda belirlenmiş ise yeniden hastaya küçük bir teşebbüs ile içeride kalan parçalar temizlenir.
Ancak birtakım hallerde hastaya ilaç tedavisi verilir. Bilhassa kalan parçanın temizlenmesi işlemi kürtaj işleminden daha az zamanda çok kolay olarak yapılmaktadır. Ayrıca hasta için herhangi bir anestezi işlemine gereksinim duyulmamaktadır. Rahimde parça kalması eğer farkına varıldığında temizlenmesi halinde hastada kadın hastalıkları, adet düzenleri ve hamile kalma konuları ile alakalı olarak hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Genelde küçük haftalarda uygulanılan kürtaj işlemlerinin sonrası hastada süren kanamalar ve kasık ağrıları oluşmasına neden olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder