YUMURTANIN İNSAN SAĞLIĞI İÇİN FAYDALARI
Kolesterole kötü anlamda etkisi olduğu iddiası sebebiyle en fazla tartışılan besinlerden bir tanesi olan yumurta son yıllarda "faydalı" besinler arasında bulunan yerini yavaşça geri almaya başladı. Yumurtanın kötü şöhretinin sebebi içermiş olduğu bilinen kolesterol miktarıdır. Lakin günümüzde gerçekleştirilen incelemeler yumurtada mevcut olan kolesterolün kötü kolesterolü değil tam tersi iyi kolesterolü yükselttiğini ortaya koyuyor. 1 orta boy yumurta yaklaşık 186 miligram kolesterol içeriyor. Bu miktar sağlıklı bir kişinin 1 günde alması lazım olan kolesterol miktarının yaklaşık yarısı. Yani günde 1 adet yumurta yemek yüksek kolesterole neden olmuyor fakat kolesterolün tehlikeli ebatlara çıkmaması için gün boyu tüketmiş olduğunuz yumurta haricindeki gıdalara da özen göstermeniz gerekir. Yüksek kolesterol sebebiyle düzenli şekilde ilaç kullanıyor iseniz ve yumurta yiyip yememek hususunda tereddütte kalıyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.
Yumurtanın Sağlığa Faydaları
Protein: Yumurtanın en büyük özelliklerinden biri kırmızı ete oranla çok daha ucuz bir "kaliteli" protein kaynağı olması. 1 orta boy yumurta 5.5 gram protein içeriyor ve bu miktar günlük protein gereksiniminin %11’ini karşılıyor. Illinois Üniversitesi'nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre yumurta bilhassa sporcularda kas parçasının artması ve enerjinin korunması için tüketilebilecek en faydalı gıdalardan biri. Aynı inceleme haftada 6 adet yumurta yemenin vücudun enerji yapımını belirli oranda arttırdığını ortaya koyuyor.
Omega 3: Kalp hastalıkları, kanser, artrit gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini düşüren omega3 yağ asitleri genel sağlığımızı korumak amacıyla kritik ehemmiyet taşır fakat vücudumuz tarafı ile üretilmez. Eksikliğinde halsizlik, bilinç zayıflığı, cilt kuruluğu, kalp hastalıkları ve kan dolaşımının zayıflaması gibi sorunlara neden olan omega 3 yumurtada mühim oranda bulunur. 1 orta boy yumurta (omega 3 ile zenginleştirilmemiş normal yumurta) 32.6 miligram omega 3 yağ asidi ihtiva eder.
B Vitamini: Kasların ve kalbin normal fonksiyonunu devam ettirmesi için önemli olan B1 ve B2 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemleri tarafı ile kullanılan B3 vitamini, normal bir büyüme ve gelişim için gereken B5 ve B12 vitaminleri, besinler yolu ile alınan proteinin vücut tarafı ile işlenmesinde kullanılan ve bağışıklık sistemi için gereken B6 vitamini, hormon üretiminde kullanılan B7 vitamini ve hücrelerin DNA üretiminde kullanılan B7 vitamini, yani bütün B vitaminleri yumurtada bulunur. B kompleks vitaminlerini yetersiz olarak almak böbrek hastalıkları, tür 2 diyabet, katarakt, kalp hastalıkları, meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri gibi epey ciddi hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır. Yumurtayı bilhassa B7 ve B12 vitaminleri için yiyebilirsiniz.
Kolin: Yumurta, B kompleks vitaminlerinden bir tanesi olan ve vücudun normal işlevlerini yerine getirmesi için oldukça mühim bir bileşen olan "kolin" bakımından en zengin besinlerden arasında yer alır. Yetişkin erkekler için 550 mg, kadınlar içinse 450 miligram günlük kolin alınması önerilmekle beraber ortalama olarak bir diyette genel olarak bu rakamın altında kalınmaktadır. Hücre yapısının korunması, sinir hücreleri içerisinde iletişimin korunması, yağların kan yolu ile karaciğere taşınması gibi mühim fonksiyonları olan kolinin eksikliğinde damar tıkanıklığı, karaciğer hastalıkları ve nörolojik hastalıkların rizikosu artar. 1 tane büyük boy yumurta ortalama olarak 80 ila 100 miligram kolin ihtiva eder.
Selenyum: Selenyum minerali yeteri miktarda alınmadığında hipotrioid, halsizlik, zihin zayıflığı gibi sorunlar görülebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük selenyum tüketimini 70 mcg (mikrogram) olarak tavsiye etmekteshy;dir. 1 orta boy yumurtanın yaklaşık 14 mcg selenyum içermiş olduğu göz önüne alındığı zaman 1 tane yumurtanın günlük selenyum gereksiniminin %20’sini karşıladığı söylenebilir.
Yüksek Tansiyon: Son yapılmakta olan incelemelerde yumurta akında mevcut olan "peptit" adlı bileşenin yüksek kan basıncının düşürülmesinde tesirli olduğu neticesi elde edilmiştir. Proteinin yapı taşlarından bir tanesi olan peptit "anjiyotensin* çevirici enzim (ACE)" olarak bilinmekte olan ve yüksek tansiyonun öncelikli sebebi olan enzimin yapımını baskılıyor.
D Vitamini: Uzun dönemli eksikliğinde çocuklarda astım, yetişkinlerde bilişsel zayıflama, kanser, kalp ve damar hastalıkları riskini attıran D vitamini için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. Uzmanlar günde 10* 15 dakika güneşe çıkmanın D vitamini noksanlığını önleyeceğini belirtiyorlar. Lakin az güneş alan bir iklimdeyseniz ve D vitamini desteği kullanmak istemiyorsanız D vitamini içeren gıdaları daha çok tüketmeniz gerekebilmektedir. Yumurta, D vitamini içeren ender besinlerden biridir ve 1 orta boy yumurta günlük D vitamini gereksiniminin %4’ünü karşılar. D vitamini içeren başka birtakım besinler ise şöyle; balık, balık ciğeri, istiridye, şarküteri ürünleri ve mantar çeşitleri.
İlgili aramalar: yumurtanın faydaları, yumurtanın yararları, yumurtanın insan sağlığı için faydaları
Online Bilgiler,Online Hesaplamalar ve Aslında içinde Online geçen Herşey hakkında Bilgiler veren Bir Platform
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası
04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte
-
DİSTANDÜ NEDİR? Distandü, kelime anlamı olarak “gergin” anlamında olup, organ üzerinde kullanılan tıbbi bir terimdir. Distandü, safra kese...
-
Kasık Mantarı Nedir? Kasık mantarı, en fazla karşılaşılan mantar enfeksiyonlarındandır ve Tinea Cruris olarak da bilinir. genel olarak e...
-
Türk Halk Müziği listeleri , Türk halk müziği türküleri , En Popüler Türk Halk Müziği Müzik Listeleri , türk halk müziği sanatçıları , türk ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder