AMNİOSENTEZ
AMNİOSENTEZ Nedir?
Anne adayının karın derisinden girilen bir iğne yardımıyla rahme ve buradan bebeğin içinde bulunmuş olduğu amnios sıvısına ulaşılışı ve buradan tetkik amacı ile bir miktar sıvı alınması uygulamasına amniosentez denilir.
AMNİOSENTEZ Neden Yapılır?
Amniyosentez daha çok tanı koyma amacı ile uygulanmaktadır. Bu uygulamada:
Kromozomal bozukluk olup olmadığının araştırılması,
Bebekle ilgili metabolik hastalıklara tanı konması,
Bebekte nöral tüp defektlerinin tanısı,
Kan grubu uyuşmazlıklarında bebeğin bu durumdan etkilenme düzeyinin belirlenmesi, amaçlanmaktadır.
Amniosentez ayriyetten ağır polihidramnios (bebeğin sıvısının normalden daha çok oluşu) gibi hallerde gebeyi rahatlatmak amacıyla tedavi amacı ile da kullanılabilir.
AMNİOSENTEZ Yapılması Hangi Gebelerde Daha Çok Önem Taşır?
Bebekte kromozomal bozukluk riski fazla olan ya da amniosentez ile tespit edilebilen bir hastalığı olma riski fazla olan şu hallerde daha çok önem taşır:
35 yaş ve üzeri gebelerde,
Önceleri kromozomal deformitesi (bozukluğu) olan bebek doğuran gebelerde,
Yakın akrabalarda kromozomal bozukluk varlığında,
Anne ve/veya babada genetik hastalık varlığında,
Üçlü testte risk tespit edilmesi halinde,
Tekrarlayan düşüklerde,
Anne veya baba adayına dengeli translokasyon (karşılıklı parça değişimi) taşıyıcılığı veya başka yapısal kromozom kusurlarının olduğunun bilindiği durumlarda,
Önceleri NTD'li (Nöral Tüp Defektli) bebek doğurma hikayesi veya anne ya da baba adayında NTD var oluşunda,
Rutin ya da detaylı ultrasonda bebekte bozukluk tespit edilişi durumunda.
AMNİOSENTEZ Ne Zaman Yapılır?
Amniosentez tanı amacı ile gebeliğin 16 ila 18. haftaları içerisinde uygulanmaktadır. Lakin son zamanlarda 15. gebelik haftasın dan evvel de amniosentez uygulanmaya başlanmıştır. (Bu duruma erken amniosentez denilir.) Tedavi amacı ile ise; gebeliğin herhangi bir süreci boyunca uygulanabilir.
AMNİOSENTEZ Nasıl Yapılır?
Uzman doktor ultrason vasıtasıyla fetusu ve plasentayı görür ve fetusun haline göre en güvenilir yaklaşım noktasını seçip bu alanda cilt temizlenir. Amniosentez iğnesi dediğimiz ince bir iğne bu noktadan rahme doğru sokulup 20 mililitre kadar sıvı alınmaktadır. Daha sonra iğne çekilir ve gereken yara bakımı yapılmaktadır. Doktor tekrar ultrason yardımı ile fetusun sonraki durumunu ve kalp atımlarını kontrol edip uygulamayı sonlandırır..
AMNİOSENTEZ'in Riskleri Nelerdir?
1. Gebelik kaybı (düşük): Amniosentez nedeni ile düşük oluşma riski 1/400 ila 500 dolayındadır. Amniosentezi yapan kişinin tecrübesi arttıkça bu risk oranı azalmaktadır.
2. Enfeksiyon: Oldukça ender gelişir. Genellikle amniosentezden sonrasındaki 24 ila 72. saatler arasında gelişmektedir.
3. Amniosentez yerinde kanama oluşu ve amniotik sıvı sızışı: Oldukça ender gelişir ve olayın düşükle sonuçlanabileceğini gösterdiğinden gebenin hemen doktora başvurması icap eden durumlardır.
4. Kramp: Amniosentez sırasında ya da sonrasındaki kısa süre içinde görülebilmektedir. Görülüşü çok anlamlı olmaz.
AMNİOSENTEZ İle Alınan Sıvı Ne Kadar Sürede Tekrar Yerine Konur?
Amniotik sıvı bebeğin idrar çıkartışıı ile olmaktadır. Amniosentezle alınan sıvı bir kaç saat içerisinde yerine konmaktadır.
AMNİOSENTEZ Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar?
Test neticesi yaklaşık olarak 3 hafta içerisinde rapor edilmektedir.
AMNİOSENTEZ Sonuçları Nasıl Rapor Edilir?
Sitogenetik analiz ile bebeğin kromozomlarında sayısal anomali ve bariz yapısal bozukluk olup bulunmadığı tayin edilmektedir.
Amniosentez yapılışından sonra laboratuvardan bebeğin kromozomlarının durumunu bildiren ve cinsiyetinin de belirtildiği bir rapor gelmektedir. "Normal" olarak gelen bir rapor; bebekte yapısal doğumsal bozukluklar, mikrodelesyon (silinme) ve mikroduplikasyon (sayının iki misline çıkışı) gibi küçük kromozom bozukluklarını ve özel teknik gerektirmiş olan bazı hastalıkların olmadığını gösteremez.
Bebekte bir kromozomal bozukluk belirlenmiş ise laboratuvarın bunu bildiren bir rapor hazırlaması gerekir. "Down Sendromu" "Teizomi 21" gibi.
Şayet özel teknik gerektiren olan bir hastalığın olduğu düşünülüyor ise laboratuvar öncesinden haberdar edilip buna yönelik tetkiklerin yapılması istenebilmektedir.
AMNİOSENTEZ Sonuçları Kesin Midir?
Kromozom analizinin neticesi "normal" olarak rapor edilmiş ise, analizin hatalı olma olasılığı oldukça azdır. Eğer sonuç "anormal" olarak gelmiş ise gerek görüldüğü zaman "kordosentez" gibi bir teknik yardımıyla bu sefer bebekten kan örneği alınıp "anormal durum" un doğrulanması gerekebilir.
İlgili aramalar: amniosentez nedir, amniyosentez ne demek, amniosentez neden yapılır, amniosentez nasıl yapılır
Online Bilgiler,Online Hesaplamalar ve Aslında içinde Online geçen Herşey hakkında Bilgiler veren Bir Platform
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası
04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte
-
DİSTANDÜ NEDİR? Distandü, kelime anlamı olarak “gergin” anlamında olup, organ üzerinde kullanılan tıbbi bir terimdir. Distandü, safra kese...
-
Kasık Mantarı Nedir? Kasık mantarı, en fazla karşılaşılan mantar enfeksiyonlarındandır ve Tinea Cruris olarak da bilinir. genel olarak e...
-
Türk Halk Müziği listeleri , Türk halk müziği türküleri , En Popüler Türk Halk Müziği Müzik Listeleri , türk halk müziği sanatçıları , türk ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder