10 Kasım 2014 Pazartesi

Sistoskopi

SİSTOSKOPİ

Sistoskopi nedir?

Bu işlemde esnek fiber optik bir borucuk idrar kanalın­dan sokulur ve bunu yardımıyla mesane (idrarkesesi ) görsel olarak incelenir­­. Genel olarak bu işlem lokal anestezi uygulama­sı ile yapılır­­. Operasyonu izleyen  ilk sene içinde genel olarak her üç ya da dört ayda bir uygulanmakta­dır­­.  Sonrasın­da uygulama aralıkları uzatıla­bilir­­. Sistoskopi görülebilen  tümörlerin belirlenmeside en  muteber yöntem olmasına karşın bunların nüksleri­ni öncesin­den  göremeyebilmektedir­­.

Sistoskopi Neden  Yapılır?

Bu işlem genel­de idrar yolları, idrar kesesi, prostat (erkeklerde) ve böbrek hastalıkları­nın tanısın­da kullanılmaktadır­­. Bunlar;

İdrar­da kan olma­sı
İdrar yolları ve kesesi­nin yaralanmaları
İdrar yolların­da yabancı cisim
Taş varlığı
İdrar yolları ve böbrek kanserlerinin oluşu
Üriner inkontinans (idrar tutamama)
Prostat hastalıkları (erkeklerde)
Boşaltım sistemi­nin konjenital hastalıkları
İdrar yollarında darlık

Sistoskopi Nasıl Yapılır?

İşlem uygulanmadan evvel doktora daha öncesinde geçirilmiş olan ameliyatlar, ilaç alerjileri vb­. gibi kişisel sağlık bilgileri verilmesi gerekir­­. Aspirin, ağrı kesici ilaçlar ve başka ilaçlar kullanılıyor ise (ki bunlar kanın pıhtılaşmasını geciktirmektedir) doktora bilgi vermek gerekir­­. Doktorunuz gerekli ise bu ilaçların dozunu azalta­bilir veya bütünüy­le kesebilir­­. İdrar yolları enfeksiyonu mevcut ise işlem öncesi tedavi etmek gerekir­­.

İşlem için bir giysi giyilir ve bir masanın üzerine sırt üstü uzanılır­­. Bu sırada her iki bacak yanlara açılır­­. Uygulamanın yapılacağı vücut bölgesi antiseptik bir sıvı ile temizlenir­­. Plastik bir şırınga ile üretraya (idrar kanalı girişi) jelyoğunluğun­da bir madde verilir ­. Böylelikle işlem esnasın­da huzursuz­luk duymazsınız­.

Neredeyse bir kalem eninde bir tüp idrar kesesine kadar ilerletilir­­. Bu tüpe sistoskop denilir­­. Sistoskop sayesinde idrar kesesi sıvı ile doldurulur ­. Böylelikle kese genişletilir ve uygulamayı yapan doktor daha net araştır­ma yapa­bilir­­. Bu işlem esnasın­da huzursuz­luk duyula­bilir ve acil idrar yapma hissi uyana­bilir­­. Tüpün ucun­da küçük bir ışık kaynağı ve kamera vardır; bu sayede idrar torba­sı (idrar kesesi) bir monitör ekranın­dan gözlenebilir­­. Sistoskopun ucu uzaktan kuman­da ile hareket ettirilip kesenin her köşesi değişik açılar­dan incelenebilir­­.

Kamera yerleştirilip daha son­ra işlem yaklaşık 5 ila 10 dk­. kadar sürmektedir­­. İşlem esnasın­da biyopsi yapma ihtiya­cı duyulursa ilaveten  anestezi verile­bilir­­. İşlem önce­leri doktor gerekli bilgiyi verecektir­­.

İşlem bittikten sonra hastaya antibiyotik verilir ve hasta aynı gün içerisinde evine gidebilir­­.

Genel­de sonrasındaki günü normal aktivitelere başlana­bilir­­. Fakat yine de 1 hafta süresince ağır işlerden  kaçınmak ­gerekir­­.

İşlemden sonra ne tür riskler vardır?

İşlemdan sonra işlemin uygulanmasın­dan kaynaklı olan bir­takım durumlarla karşılaşıla­bilir­­. Bu hal­ler nelerdir:

Ağrı

Enfeksiyon (ateş ,akıntı vs­.)

Kanama (iç çamaşır­da lekelenme tarzında)

İdrar yapmada zorlanma, yapamama

Doktara ne zaman haber vermek gerekir?

İdrar yapılamıyorsa
İlaçlara yanıt vermeyen  ağrı var ­ise
Ateş 38,5'in üzerine çıkmışsa
Akıntı var ­ise
Kanama devam edivorsa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adıyaman Çiğ Köftecisi Iğdır Telefon Numarası

04762271888 Iğdır Çiğ Köfte, Çiğ köfteci öz adıyaman çiğ köftesi, adıyaman çiğ köftecisi, lezzetli ve hesaplı Iğdır Çiğ Köfte